Recent Posts

Goran Salihović i što je suspendiran glavni državni tužitelj BiH

 salihovic-mektic-02082016Goran Salihović i što je suspendiran glavni državni tužitelj BiH

Sarajevo- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 29. 09. 2016 u 11: 50: 10 Goran Salihović i što je suspendiran glavni državni tužitelj BiH. Visoko sudsko i tužilaško vijeće (VSTV) BiH donijelo je predhodnog dana odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, nakon što je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio disciplinsku tužbu protiv Salihovića.

Naime, pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH je registrovana po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih navoda, od strane UDT 8. 8. 2016. godine, a nakon provedene istrage UDT je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačke 7., 10., 11., 12., 19. i 23. Zakona o VSTV-u BiH, i to:

– Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa;

-Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku;

-Omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene;

-Miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti;

milorad-dodik-Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH;

-Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.“

UDT je u navedenoj tužbi zatražio izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog. Također je uputio zahtjev Prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Obzirom da je značajan dio dokazne građe na kojoj je tužba utemeljena prikupljen od drugih državnih institucija i označen određenim stepenom tajnosti, u smislu Zakona o zaštiti tajnih podataka, imajući u vidu ograničenja koja nameće ovaj propis, UDT je naveo da nije u mogućnosti pružiti javnosti detaljnije informacije o činjeničnom osnovu tužbe. Iz istih razloga, UDT je zatražio isključenje javnosti u cjelokupnom toku disciplinskog postupka.

visoko_sudsko_tuzilastvo28092016

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net