Recent Posts

Umro Šimon Peres

peresTel Avıv, objavljeno u kategoriji “Vijesti- GLOBUS” na 28. 09. 2016 u 08: 50: 10- Umro Šimon Peres. Bivši izraelski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, 93. godišnji Šimon Peres preminuo je u Tel Avivu. Šimon Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio prije dvije nedelje. Nakon kraćeg poboljšanja njegovo stanje je sinoć bilo veoma teško.

Peres je tokom karijere bio na gotovo svim važnim funkcijama u Izraelu. Bio je dva puta premijer i predsjednik od 2007. do 2014. godine. Šimon Peres, Nobelovu nagradu za mir je dobio 1994. godine, zajedno sa premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom, zbog uloge u postizanju Sporazuma iz Osla kojima je predviđena nezavisna palestinska držvava.

Kao nekadašnji “jastreb” koji je postao “golub”, uživa veliko poštovanje u svijetu. Nakon moždanog udara poruke podrške stigle su od pape Franje, američkog predsjednika Baraka Obame, ruskog predsjednika Vladimira Putina, porodice Klinton, Donalda Trampa i britanskog premijera Tonija Blera. Peres je poslednjih godina nastojao da ostane aktivan uprkos poodmakloj dobi, naročito kada je rıječ o aktivnostima Peresovog centra za mir, naveo je AFP.

erdoganin-one-minuet-91fcf4f22c7a2d5fb33eRođen je u Poljskoj 1923. godine, a kada je imao 11 godina emigrirao je u tadašnju Palestinu koja je bila pod britanskim mandatom. Pridružio se cionističkoj borbi i sreo sa Davidom Ben Gurionom, koji će postati njegov mentor i prvi premijer Izraela.

Peres je postao generalni direktor novoformiranog ministarstva odbrane kada mu je bilo samo 29 godina. Važio je za pokretačku silu iza izraelskog nuklearnog programa, mada Izrael nikad nije javno objavio da ima takav program. Govorio je da je tajna njegove dugovečnosti to što malo jede, svakodnevno vježba i popije jednu ili dvıje čaše dobrog vina.

Šimon Peres je bio jedan od poslednjih preživelih osnivača modernog Izraela. Rođen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923. godine, a uselio se u mandatnu Palestinu sa svojom porodicom 11 godina kasnije.

Odrastao je u Tel Avivu i pohađao srednju poljoprivrednu školu, a u jednom kibucu je radio kao farmer i pastir. Dok je bio u SAD studirao je u Njujorku i na Harvardu.

Bio je i premijer i predsjednik Izraela i lider izraelske Laburističke partije. On je prvi Izraelac koji je bio predsjednik vlade i šef države.

Tokom sedam decenija duge političke karijere bio je na gotovo svim značajnim pozicijama u vladi i igrao ključnu ulogu u istoriji zemlje i kao borac i mirotvorac, podsjeća Njujork tajms.

109713969_oslo_norway_-_1994__in_this_handout_from_the_government_press_office_r-l_israeli_prime-large_trans_mbhvjuqhifrd2_dxg_gj8pgwbtrqpyb7frkldahrbw

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net