Recent Posts

Pregled dnevnih vijesti strane štampe u Turskoj

fazAnkara, Istanbul, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” na 28. 09. 2016 u 08: 50: 10- Pregled dnevnih vijesti strane štampe u Turskoj. Francuska novinska agencija AFP u vijesti pod naslovom ¨Boris Johnson u Turskoj¨ prenosi da je jedan od temeljnih elemenata kampanje Brexit britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona bio stav protiv članstva Turske u EU. No, nekoliko mjeseci nakon toga, Johnson je posjetio Ankaru gdje je pružio podršku Turskoj za članstvo u EU. U izjavi koju je dao u ponedjeljak uveče, Johnson je pohvalio stav predsjednika Erdogana kojeg zauzima naspram izbjeglica, dodavši da je Evropa svjesna koliko je Turska potrebna za izgradnju njene budućnosti.

¨Sigurno ćemo vas podržati. Svjesni smo vitalne uloge Turske. U Turskoj je smješteno 3 miliona izbjeglica koje su pobjegle od zuluma režima Bešara Asada¨, rekao je Boris Johnson.

2016-09-27t120436z_1344711133_s1beudrzyiaa_rtrmadp_3_turkey-britainAmerička novinska agencija AP u vijesti pod naslovom ¨EU započela veliki humanitarni projekat za izbjeglice u Turskoj¨ prenosi da je EU u ponedjeljak, u okviru historijskog sporazuma sa Turskom, u cilju zaustavljanja priliva izbjeglica u Evropu, pripremila humanitarni paket u vrijednosti od 348 miliona eura. Za oko milion izbjeglica, koje žive van izbjegličkog kampa, pripremljene su platne kartice kojima će podmirivati potrebe stanovanja, hrane i obrazovanja. Turski ministar odgovoran za EU Omer Čelik je u vezi ovog projekta izjavio:

epa05254377 Refugees from Syria and Iraq gather their belongings to move to a new organised hosting facility in Attica from the port of Piraeus, Greece, 11 April 2016, where almost 5,000 migrants and refugees have been staying for more than a month. Approximately 180 persons, mostly families from Syria, were transferred from Piraeus port to the new facility in Skaramangas. The buses that transferred the refugees will return to Pireaus to collect more refugees and migrants in order to evacuate the port.  EPA/SIMELA PANTZARTZI

¨Sa zadovoljstvom prihvatamo pomoć EU. No, proces će biti usporen jer će se pomoć dostaviti putem nevladinih organizacija. Turska ne želi ovu pomoć za sebe. Ova pomoć će biti iskorištena za potlačene i podmirivanje njihovih potreba¨.

000_dv1624558-656x365Njemački DW u vijesti pod naslovom ¨Dogovor EU i Turske treba biti primjer¨ prenosi da je njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila da se sa Egiptom i Tunisom potpiše sporazum sličan onom koji je potpisan između EU i Turske. Na Samitu turizma koji je održan u Berlinu Merkel je kazala da se sa Egiptom i Tunisom treba potpisati Readmisijski sporazum.

Britanska novinska agencija Reuters u vijesti pod naslovom ¨Izjave Šimšeka i Kurtulmuša u vezi ekonomije¨ prenosi da je dopremijer Mehmet Šimšek izjavio da su makroekonomski temelji turske ekonomije stabilni i čvrsti, te da su ulagači pokazali veliko interesovanje za tender koji je otvorio trezor i pored činjenice da je Moody“s smanjio kreditnu notu Turskoj. Šimšek je na svom Twitter profilu napisao da su kamatne stope manje od očekivani. Dopremijer Numan Kurtulmuš je kazao da je odluka Moody“sa političkog karaktera i da se nije odrazila na tržišta.

1474895088058377600

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net