Recent Posts

Jutarnje vijesti i pregled turske štampe

page_dunya-basini-darbe-girisimini-boyle-gordu_437365109Istanbul, Anaka- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 24. 09. 2016 u 08: 50: 10- Jutarnje vijesti i pregled turske štampe…

12d9b0a6555List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “Lekcija o PYD-u od Erdogana Bidenu” prenosi da je predsjednik Erdogan, koji je kritikovao SAD zbog podrške koju daje terorističkoj organizaciji PYD,  upitao podpredsjednika Joe Bidena o pomoći u oružju PYD-u u Kobaniju. Biden je na to odgovorio da o tome ne zna ništa, a Erdogan je rekao:”Ja znam, i prije se ista stvar desila, tri aviona su sletjela u Kobani, a polovina oružja je otišla u ruke ISIL-a dok je druga polovina predata PYD-u. Po srijedi je jedna takva bolna slika.” Ukazujući na to da ne postoje dobri i loši teroristi, Erdogan je rekao:”Opet ponavljam, ukoliko vi uđete u sporazum sa nekom drugom terorističkom oprganizacijom i mislite da ćete uz pomoć PYD-a i YPG-a uništiti ISIL, to nećete uspijeti jer su i to terorističke organizacije. I al-Nusra se bori protiv ISIL-a ali za njih ne govorite da su dobri, kažete da su loši dok za YPG i PYD kažete da su dobre. Kako je to čudna logika.”

page_10-soruda-darbe-girisimi-sonrasi-washington-ankara-iliskileri_977894287List Haberturk u vijesti pod naslovom “FETO može nanijeti štetu odnosima Turske i SAD” prenosi da je predsjednik Erdogan, koji je naglasio da iza pokušaja vojnog udara 15.jula stoji FETO,  podsjetio na sporazum Turske i SAD-a o izručenjima. Predsjednik Erdogan je dodao kako se treba uhapsiti vođa terorističke organizacije FETO te kako se treba zabraniti da on daje intervjue za medije. Predsjednik je također kritikovao SAD zbog nereagovanja i zbog toga što i dalje ne ispunjavaju zajtjeve koje im je Turska podnijela. Na kraju je dodao da će ovakvi stavovi prije ili kasnije nanijeti štetu odnosima SAD i Turske.

gokturk_uydusuList Sabah u vijesti pod naslovom “Potpuna podrška Turskoj od strane svjetskih giganata” prenosi da se predsjednik Turske R.T.Erdogan u New Yorku sastao sa investitorima koji posjeduju ukupno 4 triliona dolara. Erdogan je biznismenima rekao da pokušaj vojnog udara nije nanio veliku štetu ekonomiji Turske zbog njeme snažne finansijske strukture te da se tržište poslije pokušaja puča veoma brzo oporavilo. S druge strane, globalni giganti su otvoreno izjavili da imaju povjerenja u Tursku.

92_rotterdam-15temmuz-489List Star u vijesti pod naslovom “15 jul nije film nego istina” prenosi da je Emine Erdogan u svom govoru na demokratskom panelu u New Yorku izjavila da su prijateljske zemlje ostale nijeme na terorističku organizaciju FETO i pozvala na empatiju riječima:”Šta bi se desilo da se nešto slično desilo u SAD? Ova organizacija na podmukao način vara javno mnjenje. Bombardovanje našeg naroda F16 avionima nije filmska scena već prava istina.”

List Vatan u vijesti pod naslovom “Pripreme za Cityscape Turkey” prenosi da je sajam Cityscape Turkey koji je po prvi put organizovan u minuloj godini, izazvao neočekivano veliko interesovanje. Ovaj sajam će ponovo biti organizovan u martu 2017. u Kongreskom centru Istanbul gdje će se sastati domaći i strani investitori. Pripreme za sajam veoma brzo napreduju i firme koje budu izlagale na njemu će upriličiti posebna sniženja za posjetioce. I pored skorašnjih dešavanja, svoje povjerenje su naročito ukazale arapske zemlje.

visitors-csad-2015

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net