Recent Posts

Topbas prvi čovjek grada Istabula u službenoj posjeti Sarajevu

istanbul-topbas-saraybosnaya-resmi-bir-ziyaret-belediye-baskaniSarajevo- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 26. 09. 2016 u 18: 50: 10-Istanbul, Topbas prvi čovjek grada u službenoj posjeti Sarajeva. Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas doputovao je u službenu posjetu Sarajeva. Prve sate posjete iskoristio je kako bi obišao neke od lokaliteta koji su simboli glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulah Skaka dočekao je istanbulskog kolegu Topbasa i tom prilikom izrazio je zadovoljstvo što prijateljima iz Istanbula danas u zajedničkoj šetnji i obilasku grada može pokazati ljepote i znamenitosti Sarajeva, te ih upoznati sa nekim od infrastrukturalnih projekata Grada Sarajeva.

gradonaelnik-istanbula-topbas-u-slubenoj-posjeti-sarajevu_5f89a81-1Gradonačelnik Istanbula Topbas jednodnevnu posjetu Sarajevu započeo je obilaskom Bijele tabije. Domaćin posjete Skaka je tom prilikom istanbulskoj delegaciji prezentirao projekat revitalizacije tog vrijednog kulturno- historijskog kompleksa, a tokom današnjeg susreta u Vijećnici će biti detaljnija prezentacija.

Topbas je tom prilikom, kako je saopćeno iz Uprave Grada Sarajeva, najavio da će iz Istanbula u projekat uskoro biti uključeni stručnjaci i restauratori, a da će Uprava Grada Istanbula finansirati izgradnju džamije čiji temelji su otkriveni u sklopu kompleksa Bijele Tabije.

c77t3844-1U pratnji i turskog ambasadora Cihada Erginaya i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, visoka delegacija Grada Istanbula posjetila je i šehidsko mezarje Kovači i položila cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Istanbulska delegacija sa Topbasom na čelu posjetila je i Muzej Alije Izetbegovića na Kovačima.

Naredna stanica Topbasove posjete bila je Kuća Alije Đerzeleza koja se nalazi u naselju Vrbanjuša, a riječ je o objektu kojeg je u aprilu ove godine Vlada Kantona Sarajevo bez naknade na pet godina ustupila Gradu Istanbulu.

1000_1474889861istanbul-gradonacelnik-kovaci_1U nastavku posjete Topbas će prošetati centrom Sarajeva od Vječne vatre do Sebilja na Baščaršiji. Tom prilikom posjetit će i Galeriju Srebrenica 11/07/95 i Gazi Husrev- bogovu biblioteku.

U popodnevnim satima gradonačelnik Istanbula Topbas će se u Vijećnici sastati sa dogradonačelnikom Sarajeva Skakom i premijerom Kantona Sarajevo Konakovićem. Sagovornici će razgovarati o budućim vidovima saradnje dva grada koja će iduće godine obilježiti 20 godina pobratimskih veza. a nakon susreta je planirana i zajednička konferencija za novinare.

Prije povratka u Istanbul, gradonačelnik najvećeg turskog grada Topbas će posjetiti i Trebević i žičaru koja je u fazi izgradnje.

60131

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net