Recent Posts

Ambasada BiH u Jordanu, trpi veliki pritisak sirijskih i iračkih izbeglica

buildingAman- Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” na 22. 09. 2016 u 12: 50: 10– Ambasada BiH u Jordanu, trpi veliki pritisak sirijskih i iračkih izbeglica.  Ambasador BiH u Jordanu, Haris Lukovac, je rekao kako u okruženju ove zemlje ponovo preovladava ratno stanje, što je pogubno za civile, ali i za Jordan u kojem je veliki broj izbeglica.

Državljani BiH su na sigurnom već odavno, ili u Turskoj ili Libanu, a oni koji su odlučili ostati u Jordanu uz pomoć Ambasade su uspešno organizovali život.

angelinabriga– Imamo veliki pritisak iz Iraka i Sirije za odlazak izbeglica u BiH, ali procedura je malo drugačija kada je reč o njihovom putovanju u Evropu. Jordan ima blizu 2,5 miliona sirijskih i iračkih izbeglica, što uzrokuje poskupljenje života za stanovništvo u ovoj zemlji. Sve je poskupelo za 300 posto, od vode i struje do goriva. Skuplji smo od Ženeve i ne znam kako svet živi ovde – rekao je ambasador Lukovac koji je zadužen i za nerezidentno pokrivanje Iraka, Sirije Libana i palestinskih teritorija.

On je istakao je da je, iako u razgovoru najčešće traže pomoć samo u vodi, te da je ovim ljudima potrebno skoro sve – hrana, odeća, obuća i sve ostalo, jer je Jordan zemlja, kako Lukovac kaže, koja nema ništa.

A young Syrian refugee looks back as his family are being interviewed by authorities in hope of being approved for passage to Canada at a refugee processing centre in Amman, Jordan, on Sunday, Nov. 29, 2015. THE CANADIAN PRESS/Paul Chiasson

Stanje na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine je i dalje mirno i nisu registrovani pokušaji ulaska u zemlju većih ili manjih grupa izbeglica s Bliskog istoka, kao ni njihov prolazak kroz BiH prema zemljama EU, izjavila je portparol Granične policije BiH Sanela Dujković.

Kada su u pitanju nove izbegličke rute u kojima se spominje i BiH, posebno one ilegalne, Dujković je kazala da granična policija skreće pažnju na to da severoistok i istok zemlje graniči sa Srbijom rekom Drinom, te kako ove rute nisu pristupačan teren za prelazak migranata. S druge strane, kada je u pitanju jug zemlje, ističe kako tu postoji nekoliko mesta mogućega prelaska državne granice izvan graničnoga prelaza, ali da se ipak radi se o mestima sa betonskim pregradama i rampama i koja se kontrolišu redovnim patrolama, uz upotrebu savremenih tehničkih sredstava.

20150913094046791

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net