Recent Posts

Atina: odbijen zahtjev za azil trojici pučista iz Ankare

bn-oy320_2turke_p_20160717050819Atina, Ankara– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Redion” na 21. 09. 2016 u 14: 50: 10- Atina: odbijen zahtjev za azil trojici pučista iz Ankare. Komisija za politički azil Grčke odbila je zahtjev za politički azil trojici od osam pučista koji su nakon pokušaja vojnog udara terorističke organizacije FETO iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku.

epa05428944 Policemen escort Turkish military officers at the court of Alexandroupolis, northern Greece, 17 July 2016. The eight Turkish military officers that were on board the helicopter that landed on 16 July at Alexandroupolis airport sought political asylum in Greece. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has denounced the coup attempt as an 'act of treason' and insisted his government remains in charge. Some 104 coup plotters were killed, 90 people - 41 of them police and 47 are civilians - 'fell martrys', after an attempt to bring down the Turkish government, the acting army chief General Umit Dundar said in a televised appearance.  EPA/YANNIS KOLESIDIS

Komisija za politički azil Grčke odbila je zahtjev za politički azil trojici od osam pučista koji su nakon pokušaja vojnog udara terorističke organizacije FETO iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku.

Kako javljaju grčki mediji, zahtjev za politički azil trojici od osam vojnih lica, pučista je odbijen dok će ostalih pet pučista naredne sedmice biti ponovo pozvani na razgovor kada će i biti donesena odluka o njihovom statusu.

Navodi se da u slučaju odbijanja njihovog zahtjeva za azil imaju pravo na podnošenje žalbe višoj komisiji ili nekom grčkom sudu.

turkey-army-resign-nationalturk-2345Osmorica vojnika pobjegli su iz Turske 16. jula ujutro, nakon neuspjelog pokušaja državnog udara terorističke organizacije FETO, a u Grčku su stigli otetim vojnim helikopterom. Oni traže azil na temelju tvrdnje “da će njihova sigurnost biti ugrožena“, ako se vrate u Tursku.

Grčka je od Turske sredinom augusta dobila službeni zahtjev za njihovo izručenje, u kojem se navodi da se osam vojnika tereti za pokušaj rušenja ustavnog poretka, upotrebu sile i pokušaj ubistva predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

0057b47d-0d14-4fdf-b10e-7646f7b98857Osam turskih vojnih oficira, koji su helikopterom prebegli u Grčku tokom pokušaja puča u Turskoj, pojaviće se danas u sudu u severnom grčkom gradu Aleksandropolisu, dan nakon što ih je grčki tužilac optužio da su nezakonito ušli u zemlju, a očekuje se da će optuženi tražiti odlaganje suđenja.

Optuženi će verovatno tražiti da proces bude odložen za dan ili dva, navodi AP. Svih osmorica su podneli zahtev za azil u Grčkoj, a Turska zahteva da ih Grčka vrati u zemlju.

8258316ac4173e6af888c3d7a16f4dcfe32938fe

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net