Recent Posts

Makedonija pred Evropskim sudom za ljudska prava

migranti-makedonijaStrazburg- Skoplje, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 18. 09. 2016 u 09: 50: 10- Makedonija pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog protjerivanja izbjeglica u Grčku. Osam izbjeglica porijeklom iz Sirije, Iraka i Afganistana tužilo je Makedoniju Evropskom sudu za ljudska prava zbog, kako tvrde, vraćanja u Grčku na način koji nije u skladu s međunarodnim propisima.

Izbjeglice, od toga šest muškaraca, odlučili su se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburgu zbog načina na koji su ih pripadnici makedonskih snaga sigurnosti 14. marta iz Idomenija protjerali u Grčku. Među njima nalazila se i osoba s invaliditetom.

56fa7f78bcdb3Prema njihovim navodima Makedonija i pripadnici sigurnosnih snaga su protjerali izbjeglice bez ikakve istrage, dokumentovanja, već su ih na nezakonit način vratili kroz otvor na žičanoj ogradi.

Izbjeglice smatraju kako im je oduzeto pravo da zatraže azil, međunarodnu zaštitu, a nije im pružena ni prilika da pojasne svoju situaciju, zbog čega traže kažnjavanje makedonskih vlasti.

Tog dana, 14. marta, makedonske snage su vratile oko 1.500 Izbjeglica koji su iz Grčke prešli u Makedoniju. Makedonska ministrica unutrašnjih poslova Natalia Spirova saopćila je kako je, nakon donošenja odluke o zatvaranju granica, od 8. marta do kraja maja u Grčku vraćeno 11.800 izbjeglica.

iz-3Tužbu izbjeglica podržali su i Evropski centar za konstitucionalna i ljudska prava (ECCHR) i Pro Asyl čiji se zvaničnici nadaju pozitivnoj odluci suda.

Ova tužba je prva podnesena Evropskom sudu za ljudska prava kada je u pitanju depotrovanje izbjeglica, a pretpostavlja se da će sudski postupak trajati najmanje dvije godine.

Makedonska je u februaru počela postavljati i drugi red bodljikave žice na granici s Grčkom.

Nova ograda u dužini 37 kilometara udaljena je tek pet metara od stare, postavljene u novembru prošle godine.

Vlasti tvrde da je njeno postavljanje nužno kako bi se policiji dalo više vremena da reagira i spriječi ulazak onih koji nisu izbjeglice.

evropski-sud-za-ljudska-prava-sudska-praksa-pravoikt

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net