Recent Posts

Ustavni sud BiH odbio zahtjev RS

sud13SARAJEVO, BANJA LUKA – objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region ” na 17. 09. 2016 u 19: 50: 10- Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je donio odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj.

Sud je istovremeno odbio zahtjev Narodne skupštine da preispita svoju raniju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.
 
U saopštenju Ustavnog suda BiH navedeno je da Narodna skupština RS u svom zahtjjevu za preispitivanju ranije odluke Ustavnog suda, od 26. novembra prošle godine, nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle uticati da ovaj sud donese drugačiju odluku o Danu RS.
 
20160917150915_387810“Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda te ga je, stoga, odbio”, navodi se u saopštenju.
 
Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine naložio Narodnoj skupštini RS da promjeni Zakon o praznicima u dijelu koji se odnosi na proslavu Dana RS 9. januara, ukazujući da je obelježavanje Dana RS tog dana neustavno i diskriminatorsko po građane RS koji nisu Srbi.
 
Odlučujući o zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i još nekoliko bošnjačkih poslanika u parlamentu BiH da donese privremenu mjeru zabrane održavanja referenduma, Ustavni sud je saopštio da je donio “privremenu mijeru kojom se privremeno obustavlja odluka o raspisivanju republičkog referenduma”.
 
7296e6cc77495a17be9fb9a91ab2416aU obrazloženju ovakve odluke, Ustavni sud je naveo da “postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi sprovođenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i trajno štetne posledice” kako na izvršenje ranije odluke ovog suda, tako i na ustavni poredak BiH.
 
Ustavni sud je ocjenio da je u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti BiH.
 
Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je ranije danas da ga ishod ne interesuje
 
61232362-milorad-dodikPredsjednik Republike Srpske (RS) , Milorad Dodik izjavio je povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH, da nema odlaganja referenduma i pozvao građane Srpske da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike, prenosi agencija Srna.
 
“Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće”, rekao je Dodik.
Ustavni sud BiH čini devet sudija, od kojih su troje stranci, a preostalih šest su sudije Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Sudije u Ustavnom sudu BiH preglasane sa 7:2, dvojica su bili protiv a sedam za odluku Ustavnog suda BiH.
b_160406127

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net