Recent Posts

Berlin: 17 miliona žitelja Njemačke stranci, najviše Turaka, Poljaka i Rusa

reichstag_building_berlin_view_from_west_before_sunsetBerlin- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” na 17. 09. 2016 u 08: 50: 10- Berlin: 17 miliona žitelja Njemačke stranci, najviše Turaka, Poljaka i Rusa. Više od 17 miliona stanovnika Njemačke ima strano porijeklo, najviše iz Turske, Poljske i Rusije.

577c98325502dU Njemačkoj je krajem 2015. godine sa 17,1 milijuna zabilježen rekordan broj građana stranog porijekla što je petina cjelokupnog stanovništva, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

“Udio stanovnika stranog porijekla dosegnuo je krajem 2015. 21 posto što je porast od 4,4 posto u usporedbi s 2014.” godinom, stoji u priopćenju Ureda za statistiku.

Osobama stranog porijekla smatraju se svi građani, bez obzira na to posjeduju li njemačko državljanstvo, čiji je barem jedan roditelj rođen u inozemstvu. Kao stranci se tretiraju državljani neke druge zemlje s prebivalištem u Njemačkoj.

1019383027Na prvom mjestu po brojnosti među stanovništvom stranog porijekla su građani porijeklom iz Turske, njih oko 2,1 milijuna. Slijede građani porijeklom iz Ruske Federacije i Poljske pri čemu se velikim dijelom radi o tzv. kasnim povratnicima tj. pripadnicima njemačke etničke skupine. Nakon toga dolaze Talijani te Grci.

Jedan od uvjeta za stjecanje njemačkog državljanstva je legalni boravak u trajanju od 8 godina.

almanyada-yac59fayan-tc3bcrklerStatistike o građanima stranog porijekla pokazuju razlike u socijalnom, materijalnom i obrazovnom statusu u odnosu na građane njemačkog porijekla.

Građani stranog porijekla rjeđe posjeduju stručno obrazovanje i češće prekidaju školovanje nego građani njemačkog porijekla. Stranci su i češće nezaposleni i jače su zastupljeni u radnom sektoru bez kvalifikacija.

Također je primjetan i povećani udio stranog stanovništva mlađe dobi.

deutsch-t_rkische-f_265295aPrema zvaničnim podacima, svaka peta osoba u Njemačkoj je doseljenik iz neke druge zemlje.

Federalni statistički zavod Njemačke (Destatis) saopćio je da, prema podacima za prošlu godinu, u Njemačkoj živi 81,5 miliona stanovnika, a da je među njima 17,118 miliona osoba sa migrantskim porijeklom.

Isti izvor navodi kako je među stanovnicima Njemačke koji su porijeklom iz neke druge zemlje, a koji čine 21 posto od ukupno njemačke populacije, najviše onih porijeklom iz Turske, a zatim slijede imigranti porijeklom iz Poljske i Rusije.

Među maloljetnicima u Njemačkoj udjel onih sa imigrantskim porijeklom je još i veći, pa svaki treći maloljetni stanovnik te zemlje ima korijene iz neke druge zemlje.

ob_afe33e_rda

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net