Recent Posts

ŠVEĐANIN HAMO

ŠVEĐANIN HAMO

hamo

Bio nam Fatin dajdžić, Hamo iz Šve’ske, onaj što mu je mali hašarijast, pa ga ja nagovorio da ga osuneti neće li se smirit’. Doš`o sam, a ja ga i ne pitam za malog, znam da će mi sam rijet’.
– Nisam ga htio dovodit’, reko’, da se u miru ispričamo. Odkako je doš’o samo dudla onu nargilu k’o da je na sisi, pa ga ne moreš odvojit’ od nje.
– Bogati, reko’, Hamo, kak’a je ta Šve’ska?
– Plaha, Uzeire, najbolja zemlja na svijetu. Tamo ti insane drže k’o malo vode na dlanu. Ko bogata zemlja, sređena, pa svak’ može imat’ kol’ko mu treba, a ko zapne može i više.
– I-i, nejma tamo lopovluka i zijanćera k’o u nas?
– Ima, Uzeire, kako nejma, neg’ svak može imat’ pa se i ne vidi kad ko zagrabi više.
I dok mi Hamo muhabeti kako je tamo, ja nešto pođoh dumat’ o tim svim bogatim zemljama. Kako su oni postali bogati, a mi vazda ostali jadni i siromašni. Kol’ko znam i oni su vazda ratovali, najprije izmeđuse, pa onda počeli otimat’ od drugih. Čitav su svijet obišli i jamili sve što him je trebalo, a đi su god došli tu više trava nije nikla. Namirili se, glanćeri, oteli od drugih i onda počeli vodit’ politiku. U njih sve dobro, a kod ovih ništa ne valja nit’ će kad valjat’, jer oni ne daju da išta valja. Ko hin ne zna skupo bi hin platio. Što bi u mene Hazim reko: « Znam te puško kad si pištolj bila ». A mi u Bosni imali sve i nikad nam nije ni naumpalo da idemo druge ubijat’ i od njih krast’. Šta će nam tuđe kad imamo svoje.
– Slušaš li ti mene, Uzeire, veli mi Hamo i povrati me iz ovih misli.
– Reko’, ne čudi te ovo zadnje što si rek’o.
-Kažem ti, moj Uzeire, da mi je počeo falit’ ovaj naš ciganluk, ono kad te prodavačica mrko gleda, pa ni merhaba ni pomoz Bog, a kamo li osmjeha. Toga mi fali, Uzeire, ne’š mi vjerovat’, al’ mi je dodijalo ono njihovo lale – mile. Nit’ te voli nit’ te mrzi, samo ti se smije i klima glavom. Nikakvih osjećaja, moj Uzeire.
Slušam ga ja i kontam:
Kad se insan namiri u svemu poćme mu falit’ ono što ne mere kupit’. A kako je krenulo, na cijelom će ti Dunjaluku bit’ ‘vako, sve ćeš moć kupit’, a nigdje ne’š moć’ nać’ ovo malo duše u dobrog insana.

Iz knjige Hadžibegova 2

Autor: Uzeir Hadžibeg

14191923_645934455566147_7531529543386557387_n

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net