Recent Posts

Muslimani obavili hadž

eid-ul-adha4Istanbul, Mekka, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus” na 13. 09. 2016 u 11: 55: 10- Muslimani obavilo hadž i širom svijeta obilježavaju Kurban- bajram. Muslimani a njih preko dva miliona hadžija završilo je osnovne obrede hodočašća svetih mjesta u Mekki, čime su obavili petu islamsku dužnost, hadž.
 
Muslimani nakon što su obavili molitve i obrede na Arefatu, Muzdelifi i Mini, hadžije su sinoć obavile i posljednji obred hadždža, simbolično kamenovanje šejtana sa sedam kamenčića.
 
Skidanjem ihrama, bijelih hadžijskih ogrtača, 2,5 miliona muslimana postali su hadžije.
 
Hadžije će i drugog, trećeg i četvrtog dana Kurban- bajrama bacati kamenčiće na tri džemreta, koji simboliziraju šejtana.
 
01_hajj-pilgrimage-in-mecca-1U Turskoj je Bajram državni praznik, gdje su državni uredi i škole zatvoreni za vrijeme četveronevnog razdoblja slavlja. Muškarci odlaze na Bajram- namaz, svi nose svoju najbolju odjeću, često kupljenu baš za tu priliku, posjećuju rodbinu, komšije i prijatelje i posjećuju mezare svojih najbližih.
 
Taj dan, poštovanje starijima se iskazuje ljubljenjem u desnu ruku i stavljanje njihove ruke na svoje čelo. Također je tradicija da djeca idu od vrata do vrata želeći svima “Sretan bajram”, za što su nagrađeni s bombonima, tradicionalnim slasticama poput baklave i rahatlokuma ili s malim iznosom novca.
arefeMuslimani u Turskoj su nakon obavljenih molitvi u višestoljetnim historijskim džamijama diljem zemlje pristupili obredu klanja kurbana. Državni zvaničnici su obišli brojne gradove i razgovarali sa građanima, a posebna pažnja posvećena je izbjeglicama kojih u Turskoj boravi više od tri miliona.
 
Stanovnici sirijskog grada Jarabulusa, koji je prvi grad očišćen od terorističke organizacije ISIS u okviru akcije “Štit Eufrata”, dočekali su Kurban- bajram u radosti.
 
arabistan_1Stanovnici malog gradića, nakon što je očišćen od terorista te kontrolu nad njim preuzela Oslobodilačka vojska Sirije, vratili su se svojim domovima te osjetili pravu bajramsku radost prvi put nakon 2,5 godine.
 
Većina stanovnika Jarabulusa bajram- namaz klanjala je u džamiji Abul Hasan, jednoj od najvećih u gradu.
 
Imam džamije Abul Humem u bajramskoj hutbi istakao je kako je Jarabulus sada slobodan grad, te je pozvao na jedinstvo i bratstvo. Izrazio je i zadovoljstvo zbog velikog broja mladih na bajram-namazu.
 
Nakon bajram- namaza građani Jarabulusa su jedni drugima uputili čestitke.
kutsal-topraklardaki-hac-heyecani_8faec74-670x330
 
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net