Recent Posts

Istanbul, Fondacija Diyanet podjelila 420 kurbana za BiH

1-14Istanbul, Sarajevo, objavljeno u kategoriji “Region, Vijesti- Zanimljivost” na 13. 09. 2016 u 11: 55: 10-Istanbul, Fondacija Diyanet osigurala 420 kurbana za BiH. Turska fondacija Diyanet u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Republike Turske i Rijasetom Islamske zajednice u BiH, prvog dana Kurban-bajrama organizovala je u Sarajevu klanje kurbana čije će meso biti podijeljeno širom zemlje.

Radi se o kurbanima čiji su donatori građani Republike Turske, a prema riječima organizatora ove godine će Fondacija Diyanet u BiH vršiti klanje i podijelu 420 kurbana, od kojih će koristi imati više hiljada građana u BiH.

aa_picture_20150924_6372330_webAtaše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Hasan Atli kazao je kako Fondacija Diyanet, u koordinaciji sa islamskim zajednicama u Turskoj i BiH, vrši raspodjelu kurbana u BiH.

“Biće zaklano i podijeljeno ukupno 420 kurbana u Sarajevu, Varešu, Kaknju, Kiseljaku, Brezi ali i drugim gradovima”, rekao je Atli, te dodao kako je kurbansko meso namijenjeno medresama, narodnim kuhinjama, domovima za djecu bez roditelja, te socijalno ugroženim porodicama. Dodao je kako će od kurbanskog mesa imati koristi više hiljada porodica.

turska-humanitarna-organizacija-ihh-uruila-kurbane-zenikom-udruenju-dlan_19f20beGeneralni direktor za administrativne poslove Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ismail Palakoglu, kazao je kako Fondacija Diyanet od 1993. godine,  provodi akciju klanja i podjele kurbana u BiH, a radi se o kurbanima čiji su donatori građani Republike Turske.

“Fondacija Diyanet u 235 gradova širom Turske, te u 130 zemalja širom svijeta organizuje akciju kurbana. Naš cilj je bio da u 2016. godini podijelimo kurbane za 225 hiljada porodica širom svijeta, a prema našim informaciju tu smo cifru i prešli”, rekao je Palakoglu.

Crveni polumjesec Republike Turske organizovao je akciju klanja 100 krava namijenjenih za kurban, a za šta su sredstva obezbijedili građani Republike Turske, njih 700. U Bosni i Hercegovini će se tokom ove akcije podijeliti 4.500 paketa sa kurbanskim mesom. Akcija je počela klanjem kurbana u selu Spiljani kod Konjica, nakon čega je prvih 30 kurbana onima kojima je najpotrebnije podijeljeno upravo u ovom selu.

crveni-polumjesec-republike-turske-organizovao-akciju-podjele-kurbana-u-bih_b069659

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net