Recent Posts

ELITE I SVITE

ELITE I SVITE

 

titovo-vrijeme

Dobro je kad umišljeni čovjek dobije lekciju koja ga zakuca na zemlju i pokaže mu njegovu stvarnu vrijednost. Dobro je to jer se takvi ušute, makar na neko vrijeme. Kud god se običan čovjek okrene, oko njega nekakve elite. Te novinarska elita, te književna elita, politička, akademska itd. Sve su to ini intelektualci koji običnom čovjeku ne daju sebi prići jer… nije ko biva intelekt ko oni i ne može biti u njihovoj blizini, u njihovoj visini. Takvi samo sebi sličnim tepaju i jedni drugima podilaze jer, važno je, najvažnije da jedni drugima, čuvaju ledja.

I tamam kad se neko hud i ubjedi da je to tako, sjeti se prošlog sistema. U tom sistemu koji mnogi prizivaju kiteći hvalospjeve o njemu, su sve ove naše, današnje elite, stekle tu njihovu pamet, ta njihova zvanja. Sad se prave da su oni mjera svega, oni gore, običan covjek dole. Bilo bi dobro da se prisjete ko je bio iznad njih sviju u tom bivšem sistemu. Sve njih je vodio čovjek u kog su se kleli a po zanimanju i zvanju je bio obični BRAVAR.

Može li iko sad zamisliti da na čelo neke stranke dodje neki običan čovjek? Ne može iz dva razloga, prvi je što bi ga elita svojom mašinerijom samljela a drugi je što obični ljudi, običnom čovjeku ne bi dali povjerenje jer ne vjeruju ni sami sebi. Bosanci su sljepo prihvatili kod da ih može voditi samo neko ko pripada eliti, elita i želi da sve tako funkcioniše jer je narodu isprala mozak da su oni nezamjenjivi.

Skoro je jedan takav “intelekutualac” dobio takvu šamarčinu koja je slika i prilika njegove stvarne vrijednosti. Skloniće se malo u stranu, da blamaža prodje i opet će nastaviti da običnom svijetu soli pamet jer i on pripada….eliti.

Bilo bi krajnje vrijeme da Bosanci shvate da ideja kao univerzalni pokretač svega, ne pripada samo elitama, već svima nama. Krajnje je vrijeme da Bosnjaci saperu sa sebe licemjere koji im se poturaju samo zato jer su dio elite a u suštini ti isti ne mogu da predvode ni djecu u vrtiću.
Ako odjelo ne čini covjeka tad ni diploma ma kakva ona bila, nije garancija da će njen vlasnik imati znanje i sposobnost u koje se kune. Da je to tako primjer je Tito! U njega su se kleli a nije imao diplomu, Tito je samo jedan primjer da se lideri RODE a ne postaju samo zato jer su dio elite i njene svite.

Slično vam je Bosanci moji i sa idejom, ni ona ne niče samo tamo gdje je sade, već i na mjestima koje ona, “sama odabere”.

Zato dragi moji Bosanci, vjerujte više u sebe a manje u ljude koji od vas otvoreno traže da im vjerujete, jer u ovim “elitama” NARODNOG lidera….NEMA!!!

Autor: Husein Ališa

titoo

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net