Recent Posts

TURSKA-Ljetno računanje vremena tijekom cijele godine

TURSKA-Ljetno računanje vremena tijekom cijele godine

detay1473312397

“Ljetno računanje vremena koje je počelo 30. marta 2016. godine ostaje u primjeni, a ukida se odrednica kojom je 30. oktobra u 4 sata planirano vraćanje kazaljku na 3 sata”, navodi se u odluci turske vlade koja je objavljena danas.

Odluka o nastavku  Ljetnjeg računanja vremena  objavljena je u Službenim novinama R.Turske. Od ove godine R.Turska, neće vratiti satovi na zimsko računanje vremena jer je uvela stalno ljetno računanje vremena.
U skladu sa odlukom objavljenom u Službenom glasniku dato je obrazloženje, kako bi se iskoristilo više dnevne svjetlosti u cijeloj zemlji kao i  ušteda vremena , odlučeno je da se nastavi ljetno računanje vremena tijekom cijele godine.

U  današnjem broju Službene novine su objavile  usvojenu zakonsku izmjenu koja se odnosi na uvođenje stalnog ljetnog računanja vremena koje se primjenjuje radi efikasnijeg iskorištavanja dnevne svjetlosti, ali i energetskih ušteda.

Vremenske promjene ili adaptiranja kazaljke na satu godišnjim razdobljima, seže nekoliko vijekova unazad i razvija se zajedno sa društvenim i političkim okolnostima, ali uporedo i sa kalendarskim sistemima i tehnološkim inovacijama.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države, tako da na sjevernoj hemisferi ljetnje vreme počinje poslednje nedelje marta ili prve sedmice u aprilu.

Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na sjevernoj hemisferi.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi, odredile su da ljetnje vreme počinje poslednje nedelje marta i da se završava poslednje sedmice oktobra.

 Rusija je prije pet godina odustala od redovnog pomjeranja kazaljki, ali se ni ona nije vratila na standardno zimsko vrijeme, već je ostala na ljetnom.

56e07b8267b0a92334ed6057

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net