Recent Posts

POBJEDE SE PAMTE

 POBJEDE SE PAMTE 

reprezentacija-repka-zmajevi (1)

Sinoć je u Zenici fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sa uvjerljivih 5-0 savladala reprezentaciju Estonije u okviru prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018 u Rusiji.
Odličan rezultat s kojim su otvorene kvalifikacije uljeva povjerenje. Pobjeda je to, koja nijednog trenutka nije došla u pitanje.
Doduše, ni protivnik nije uradio ništa da izabranike Meše Baždarevića omete u naumu. Djelovali su smušeno, neorganizovano i bezvoljno. Ipak, oni su trećerazredna evropska reprezentacije od koje se ništa spektakularno ni ne očekuje.
Da ne bi bilo kako se pobjeda nipodaštava, treba napomenuti i to da nikog ne treba potcijeniti, pa ni Estonce. A reprezentativci Bosne i Hercegovine to ovaj put nisu ni pomislili uraditi. Svojski su se potrudili i propisno im natrpali mrežu.
Želja da se dođe do pobjede bila je vidljiva u skoro svakom minutu utakmice. Trčalo se puno, ali bez srljanja. Sama igra nije bila toliko lijepa koliko sam rezultat na kraju pokazuje.
Tačno je i to da je od pet golova četiri postignuto iz prekida, a samo jedan iz dobro izrađene akcije što bi neke možda i zabrinulo. S druge strane, svi ti prekidi su bili opet plod akcija i nisu došli sami od sebe, te se s te strane mora iskreno čestitati i Meši i igračima na pobjedi.

POBJEDE

Postavlja se pitanje šta će biti kad se naleti na ozbiljnijeg protivnika. A taj ozbiljniji protivnik već je na redu za mjesec dana. U Briselu, 7. oktobra ove godine reprezentacija Belgije će ugostiti reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Biće to susret dvije reprezentacije koje su glavni pretendenti na prvo mjesto u H grupi koje vodi direktno na SP u Rusiju.
Sami Belgijanci su možda u maloj prednosti. Međutim, ni ta prednost ne mora biti prednost. Možda bude čak i nedostatak. Imam osjećaj da će im i ovaj put zastati kost u grlu baš kao u onom meču 28. marta 2009. godine u okviru kvalifikacija sa SP 2010. kad je Džeko dobio nadimak Dijamant.
I tada su Belgijanci bili ubijeđeni u pobjedu i doživjeli su poraz od 4-2, a samo tri dana kasnije 1. aprila doživjeli i drugi poraz od 2-1. Za mjesec dana nije u pitanju dvomeč, već veoma bitna utakmica. Uspije li Meša sa svojim ”Aždahama” savladati ”Đavole” jednom nogom je već u Rusiji i sumnjam da bi ga iko više mogao ozbiljno ugroziti u tom naumu.
Pod pretpostavkom da pobijedi favorizovane Belgijance niko mu više ne bi mogao prebacivati da su golovi dati iz prekida. Pobjeda čak i autogolom bila bi grandiozna čak da Belgijanci budu i bolji u igri.
Sigurno je i to da će Meša imati šta i popraviti u igri svog tima. Važno je da osim Bešića za sada nema povrijeđenih igrača, ali se nikad ne zna šta koliko sutra može biti.
Očekujem da će poziv dobiti i za sada izvanredni Samir Memišević koji odnedavno briljira u dresu holandskog Groningena.
Bilo kako bilo, pobjede se pamte. Kroz neko vrijeme o sinošnjoj pobjedi niko više neće pričati kao o utakmici na kojoj su četiri gola postignuta iz prekida već o utakmici koju je Bosna i Hercegovina dobila sa visokih 5-0 i pred neki eventualni novi susret sa Estoncima rado će se prizivati baš taj rezultat.

Ekskluzivno za portal ibalkan.net iz Tilburg, Netherlands: piše Muhamed OMEROVIĆ

www.avaz_.bastorage20160906thumbs57cf1929-81cc-40eb-a174-717a0a0a0a64-bih7-718x446-c9fe835d7dcd441ebfa301106363df9bce0efb10-1-660x330

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net