Recent Posts

Dnevne vijesti i pregled turske štampe 06.09.2016

kapaklar1Ankara- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 10. 06. 2016 u 10: 50: 10- Dnevne vijesti i pregled turske štampe 06.09.2016: List Star u vijesti pod naslovom ¨Holivudske zvijezde pozirale u ime volje naroda¨ prenosi da su dvije holivudske zvijezde, Jessica Alba i Jason Statham pozirali za naslovnicu Skylife-a, mjesečne revije Turske avio kompanije. Jason Statham i Jessica Alba su u intervju za Skylife izjavili da podržavaju turski narod.

kadin-emniyet-muduru-torene-boyle-katildi

List Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨Kritičan dijalog¨ prenosi da je operacija ¨Štit Eufrata¨ bila glavna tema susreta predsjednika Erdogana sa američkim kolegom Obamom u Kini. Obama je ovom prilikom kazao da se PYD iz Munbića povukao, na šta je predsjednik Erdogan odgovorio:

¨Ako se teroristička organizacija PYD povukla to znači da će Demokratske snage Sirije u Munbić ući bez sukoba¨. Erdogan je Obami kazao da očekuju da SAD zauzmu odlučan stav povodom povlačenja terorističkih elemenata i dodao:

cumhurbaskani-erdogan-istanbul-daki-patlamayla-8569659_x_6270_o¨YPG/PYD zajednički djeluje sa terorističkom organizacijom PKK. Vaša administracija treba prekinuti sve kontakte sa YPG/PYD¨.

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Peking i London se brzo susreću¨ prenosi da je Turska potpisala sporazum o saobraćajnom koridoru koji će spajati Peking i London. Ministar saobraćaja Ahmet Arslan je u tom okviru potpisao Memorandum Aškabat, rekavši da projekti Marmaray i Most Yavuz Sultan Selim predstavljaju važan dio željeznice Put svile. Među potpisnicima projekta nalazio se i predsjednik auto transporta Turkmenistana Maksat Aydogduyev.

i_4277

List Star u vijesti pod naslovom ¨I bol i sreća¨ prenosi da su rođaci šehida koji su stradali prilikom pokušaja puča u Turskoj, otputovali na hadž. Rođaci šehida su smješteni u hotele a u izjavama za medije su kazali da su i radosni i tužni istovremeno.

¨Trebamo se zahvaliti našim šehidima što je Turska sada na nogama i što smo mi slobodno mogli doputovati na hadž¨, izjavili su.

dirilis_ertugrul_32_bolum_fragmani_yayinlandi_h4658_8964dList Haberturk u vijesti pod naslovom ¨Film Osmanski činovnik uskoro na bijelom platnu¨ prenosi da je okončano snimanje filma ¨Osmanski činovnik¨ koji govori o zbivanjima u istočnoj Anadoliji za vrijeme Prvog svjetskog rata iz perspektive jedne američke medicinske sestre. Film govori o ljubavi između medicinske sestre Amerikanke Lillie i osmanskog činovnika Ismaila. Premijera filma će biti održana u Los Angelesu.

1473082555603

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net