Recent Posts

Granični policajac krao novac od putnika iz torbi

granicna-policija-trebinje1Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 01. 09. 2016 u 07:50:10- Granični policajac krao novac od putnika iz torbi. Pripadnik Granične policije krao novac iz torbi putnika. Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Aleksandra Pekića iz Sarajeva, uposlenog kao službena osoba Granične policije BiH.

On se tereti da je prilikom pretresa ličnih stvari putnika, u više navrata oduzimao novac koji se nalazio u ličnom prtljagu kontrolisanih putnika.

aerodrom_putnici05-400x260Aleksandar Pekić se tereti da je, tokom februara i marta 2016. godine, kao djelatna osoba u institucijama BiH, odnosno policijski službenik JGP-vođa tima pasoške kontrole na Međunarodnom graničnom prijelazu „Aerodrom Sarajevo“, u namjeri sticanja protuzakonite imovinske koristi, iskoristio svoj službeni položaj, tako što je prilikom izvršavanja službenih dužnosti koje se odnose na redovitu kontrolu putnika i prtljaga prilikom prelaska državne granice, postupao protivno odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH.

Prilikom pretresa ličnih stvari putnika, u više navrata otuđivao novac koji se nalazio u ličnom prtljagu kontroliranih putnika, čime je počinio kazneno djelo-zloupotrebe položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH provodi intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela zloupotrebe položaja, naročito u slučajevima kada su počinitelji ovlaštene osobe policijskih i sigurnosnih agencija.

fc4fcc9e7b94a6cd8983b32d72a6e954Optuženi Aleksandar Pekić, službenik Granične policije BiH, osumnjičen je da je krao novac od putnika na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, piše regionalni portaal  iBalkan.net.

– Optuženi se tereti da je, tokom februara i marta 2016. godine, kao policijski službenik JGP-vođa tima pasoške kontrole na Međunarodnom graničnom prelazu “Aerodrom Sarajevo”, u namjeri sticanja protuzakonite imovinske koristi, iskoristio svoj službeni položaj, tako što redovnom kontrolom putnika i prtljaga prilikom prelaska državne granice, postupao suprotn odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH – navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH, prenose i sarajevski mediji.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

granicna-policija-ok

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net