Recent Posts

Sultan Fatihova piletina

ottoman_cam_sahanlar_quer

Ottomanska sofra-Sultan Fatihova piletina

Sultan Fatih Mehmet je u Topkapi saraj-  palači, izgradio kuhinju koja je bila veličine od 5250 m2.  Kuhinja ovakve palače je bila važno mjesto koji se sastojalo od 8 zasebnih odjeljaka. Ovdje se kuhala hrana za sultane ali i za ptice koje su bile u zlatnim kavezima. Kuhalo za  Harem, ostale sultanije, razne  kraljice, haremske ljepotice ali  uvijek se znalo ko kuha i u kavim posudama odnosno  kuhari su kuhali u zasebnoj kuhinja u kraljevsko posudje ili u ono, “malo manje kraljevsko”.

Primjera radi, prema zapisima iz tog vremena, Fatih Sultan Mehmet, volio je većinom morske plodove – škampe ali i  piletinu. U njegovo vrijeme vladavine, najviše su se jaja  koristila u kuhanju. Sultan Abdul Hamidovo II. je bilo omiljeno jelo- jaja sa lukom. Čak i za one koji su bili većeg položaja kao na primjer paše, veziri ili age, hrana se posebno pripremala. Budući da u saraju  obrok nije bio običan obrok, tako ga nije mogao ni pripremati bilo ko.

Hrana se dugo pripremala pa je i trajanje kuhanja bilo otprilike  3,5 sata.

Najpoželjnija jela su bila od janjetine a u kuhinji palače, glavna zvijezda medju začinima je bio   apsolutno cimet. Od  povrća najzastupljeniji je bio patlidžan . Čak se je patlidžan uvozio  iz Kine posebno.

Od danas na našem portalu ibalkan.net možete naći jela iz Ottomanske sofre  koja su bila na najpoželjnijem popisu u palači kuhinje, najvoljenija od sultana, a mi smo ih izabrali najljepše recepte osmanske kuhinje samo za Vas.

pecene-paprike-punjene-sirom1

Potrebni sastojci:

2 pileća prsa
Pola paketa kreme-vrhnja
2 crvene paprike
1 zelena paprika
1 žličica margarina
sumak, kim
1 žličica majčine dušice, crvena paprika u prahu
1 šaka oraha
1 šaka sjeckanog badema
malo  pinjola-pistacije
1 šalica trapist sira

PRIPREMA:

Pileća prsa isjeći na tanke filije pa na sitnije kockice. Stavite žličicu masnoće da se otopi . Nakon toga  dodajtei pileće meso i  pecite na  prek visoku tempareturu. Kad je već pečeno, sipajte pola paketa od kreme, nastaviti pečenje na visokoj temperetari dok se voda u potpunosti ne upije. Zatim dodajte sjeckane badema, sitno sjeckani oraha i začina.  Promiješati, i kuhati 5-10 minuta. Meso kad je gotovo skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.
S druge strane, 2 crvene paprike i zelenu papriku, oprati i sa vrha isjeći dio  širok oko 2-3 cm. i u zemljanim posudama-za djuveć, redjati ih i puniti pripremljenom smjesom od piletine.
Preko punjenih paprika posuti pinjolima-pistacijama i kockicama trapista pa zatim staviti u pećnici. Djuvec je gotov kad se  siri topi.

 Izvadite iz pećnice i obavezno   poslužiti vruće.

Afiyet olsun

أسطورة-المطبخ-العثماني-2

 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net