Recent Posts

Ankara i Moskva kao nekad pale sve zabrane

n_103303_1Ankara, Moskva– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 29. 08. 2016 u 10:50:10- – Ankara i Moskva kao nekad pale sve zabrane. Ukinuta je zabrana čarter letova između Rusije i Turske, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva saobraćaja.

Vlada Ruske Federacije zvanično je ukinula zabranu charter letova između Rusije i Turske, a koja je izrečena nakon obaranja dva ruska aviona koji su u novembru prošle godine prekršili turski zračni prostor.

Rusko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je ukinuta zabrana čarter letova između Rusije i Turske.

1042870261Ured ruske vlade za odnose s javnošću saopćio je kako je ruski premijer Dimitrij Medvedev potpisao uredbu kojom se odobravaju letovi između Rusije i Turske.

U uredbi ruske vlade se zainteresiranim zrakoplovnim kompanijama preporučuje da poduzmu dodatne mjere sigurnosti na budućim letovima ka Turskoj.

Ankara je ukidanje zabrane letova u okviru normalizacije rusko-  turskih odnosa bila je jedna od tema sastanka turskih i ruskih predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina koji su se 9. augusta sastali u St. Petersburgu.

DOC.20160117_.1293810_.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ_O tome su obaveštene ruske avio kompanije kao i sistem uprave vazdušnim saobraćajem, prenela je pres služba saopštenje ministra transporta Maksima Sokolova, javio je Tas s.

Zvaničba Ankara je u ime Predsjednik Republika Turske Redžep Tajip Erdogan obavila i telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom kojeg ga je informisao o antiterorističkoj operaciji “Štit Eufrata”.

Tokom razgovora Erdogan i Putin, u kontekstu regionalne sigurnosti naglašena je važnost zajedničke borbe protiv ISIL-a i svih drugih terorističkih organizacija.

feb90163bbeb317266064722d88ed119Ankara i Moskva su kao i dvojica lidera dogovorili su i bilateralni sastanak koji će biti održan na margianama narednog Samita G-20 u Kini.

Također, tokom razgovora lideri su ponovili odlučnost u normalizaciji odnosa dvije zemlje, te je dogovoreno ulaganje dodatnih napora kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoci u sirijski grad Halep.

Erdogan je informisao Putina i o antiterorističkoj akciji “Štit Eufrata”, u okviru koje su turske snage sigurnosti prije dva dana ušle na teritoriju Sirije.

U saopćenju iz Kremlja navedeno je da je razgovor obavljen na inicijativu turskog premijera i kako su dvojica čelnika najviše pažnje posvetili sirijskom pitanju.
2014315144652559734_20

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net