Recent Posts

Ćamil Duraković, neće biti referenduma u Srebrenici!

camil_durakovic_kabinetSrebrenica– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 26. 08. 2016 u 19:50:10- Ćamil Duraković: Neće biti referenduma u Srebrenici! Riješio da ne organizuje referendum: Ćamil Duraković. Načelnik Općine Srebrenice Ćamil Duraković ponovio je da neće formirati općinsku komisiju za provođenje referenduma u Republici Srpskoj koji, ističe, “krši Ustav Bosne i Hercegovine”.

Naglasio je da se neće obazirati na bilo čije prijetnje, pa tako ni na one koje dolaze od predsjednika RS-a i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, dodajući da nema tih sankcija koje mogu promijeniti ovu njegovu odluku.

Srn2016-8-25_1636391_0Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković reagirao je na izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je govorio o održavanju referenduma u RS te poručio da “niko neće biti u mogućnosti da ne poštuje organe vlasti RS, pa zvao se on Ćamil Duraković.”

Duraković je poručio Dodiku da neće formirati općinsku komisiju za sprovođenje referenduma koji krši Ustav Bosne i Hercegovine.

– Ne znam kakve „instrumente za tu vrstu priče“ je imao u vidu Dodik i neću da se obazirem na njegove prijetnje. Nema tih sankcija koje mogu promijeniti ovu moju odluku. Niko, zvao se on i Milorad Dodik, ne smije kršiti Ustav Bosne i Hercegovine.

camil-durakovic (2)A ako Milorad Dodik malo bolje poreda stvari, shvatit će da je u našem ustavnom poretku država iznad entiteta, te da ja mojom odlukom da ne formiram opštinsku komisiju, samo branim pravni okvir u kojem funkcioniše i entitet Republika Srpska, prema tome ja organe vlasti entiteta poštujem više od Dodika.

Međutim, ova izjava zabrinjava zbog jedne druge stvari. Ona jasno pokazuje da Milorad Dodik nakon referenduma priprema neke naredne korake.

Jer kako drugačije objasniti rečenicu o „vremenu koje dolazi“, vremenu kad će se, očigledno, krivičnim djelom smatrati ne kršenje, već poštovanje Ustava Bosne i Hercegovine?

57bf159ec0a995.67907828_milorad-dodik3Ovdje ne moramo ni čitati između redova: Dodik jasno poručuje da ako mu dozvolimo da održi ovaj referendum, on na tome neće stati.

Razumijem strah od poraza na izborima, razumijem da SNSD više ne može svojim biračima ponuditi ništa osim nacionalističkih „igara“, ali u opštini koju ja vodim, sve dok sam na njenom čelu, Bosna i Hercegovina i njeni zakoni bit će poštovani.

Po pisanju medija, Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je u petak da neće formirati opštinsku komisiju za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj koji, kako tvrdi, krši Ustav Bosne i Hercegovine.

564342be-3628-4908-948a-0aa70a0a0a64-durakovicDuraković je u saopštenju naveo da smatra da Dodik posle referenduma priprema i naredne korake, napomenuvši da je on poručio da ako mu se dozvoli da održi ovaj referendum, na tome neće stati.

On je naglasio da će u opštini koju vodi, sve dok je na njenom čelu, Bosna i Hercegovina i njeni zakoni biti poštovani.

Dodik je u četvrtak u Zvorniku rekao da će referendum o Danu Republike u RS biti održan i da odluke Narodne skuštine RS o tom referendumu treba da se sprovode u svim opštinama, pa i u Srebrenici.

Dodik je novinarima rekao da je čuo da je Duraković “pokušao da kaže da neće poštovati odluku o referendumu”.

Referendum o Danu Republike u Srpskoj, kojem se muslimani u BiH žestoko protive, biće održan 25. septembra.

Nakon što je jučer kroz Srebrenicu prošlo nekoliko desetaka hiljada osoba mještani se danas vraćaju svojih svakodnevnim obavezama. Mirno je na srebreničkim ulicama i samo još poneka novinarska ekipa iz drugih bh. gradova remeti uobičajni mir koji nastupi svake godine nakon 11. jula. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net