Recent Posts

Vijesti i večernji pregled turske štampe za 23.08.2016

ANKARAgazeteler_tr1_buyuk– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus” na 23. 08. 2016 u 21:50:10- Vijesti i večernji pregled turske štampe za 23.08.2016. List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Turska gađa¨ prenosi da je Turska intervenisala na teroristički koridor kojeg je teroristička organizacija PKK/PYD planirala formirati na sjeveru Sirije. Naime, gađani su ciljevi ISIL-a u Cerablusu i ciljevi PKK/PYD na sjeveru Munbića. PYD, koji se spremao da od ISIL-a preuzme Cerablus, se povukao. Turska je još jednom pokazala da neće dozvoliti da se na sjeveru Sirije osnuje defacto formacija.

bakan-zeybekci-den-hollanda-ve-italya-ziyareti-8718704_1477_oList Haberturk u vijesti pod naslovom ¨Zeybekči će posjetiti Holandiju i Italiju¨ prenosi da će ministar ekonomije Nihat Zeybekči posjetiti Holandiju i Italiju u cilju razvoja novih ekonomskih i trgovinskih veza. Zeybekči se danas nalazi u Hagu, a sutra će obaviti zvanične kontakte u Rimu.

List Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨Počeo premještaj oklopnih vojnih vozila¨ prenosi da je premještanjem oklopnih vojnih vozila iz istanbulske kasarne Bastabija počela primjena odluke o izmještanju kasarni iz gradova Istanbula i Ankare, usvojene nakon pokušaja puča koji je 15. jula izvela teroristička organizacija Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY).

636721Odlukom je predviđeno da kasarne u Ankari i Istanbulu budu preseljene van gradova do 11. septembra, a realizacija odluke počela je izmještanjem oklopnih vozila 66. Mehanizovane oklopne brigade iz Treće vojne oblasti.

List Star u vijesti pod naslovom ¨Za bajram drugi humanitarni brod u Pojasu Gaze¨ prenosi da Crveni polumjesec Turske sprema novi humanitarni brod koji će za vrijeme Kurban bajrama krenuti ka Gazi, a koji će tamošnjim Palestincima dopremiti humanitarnu pomoć u vidu hrane, lijekova, dječijih pelena, higijenskih sredstava i školskog pribora.

gazze-yardim-gemisi-mersin-den-ugurlandi-2-2-8579744_x_9149_oHumanitarna organizacija Crveni polumjesec saopćila je kako su u toku pripreme za opremanje drugog humanitarnog broda za Gazu koji će krenuti iz luke u Mersinu kako bi prvog dana Kurban bajrama stigao u Pojas Gaze.

Predsjednik Crvenog polumjeseca Kerem Kinik izjavio je da će i drugi brod u Gazu dopremiti 10.000 tona pomoći, te je dodao da je plan da Turska nastavi taj trend slanja pomoći u periodu dva ili tri mjeseca.

gazze-ye-insani-yardim-goturen-mavi-marmara-8479105_x_o

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨PayPal se sprema na povratak u Tursku¨ prenosi da će se PayPal, čija je licenca poništena od strane Institucije za bankarstvo zbog toga što je odbio da poslove turskih klijenata vodi putem turskih servera, u martu 2017. godine opet vratiti u Tursku sa sistemom ¨Cross Border¨. Kompanija je izjavila da do kraja 2017. godine planira prenijeti svoje servere u Tursku.

582016-basliksiz-1-175957

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net