Recent Posts

Rio, rat policije i bandi i grad ekstremnih društvenih razlika

A volunteer, draped with a Brazilian flag to keep dry, walks past a "Rio 2016" banner during a rain delay at the tennis venue at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 10, 2016. (AP Photo/Charles Krupa)

Rio– objavljeno u kategoriji “Vijesti, Sport” na 17. 08. 2016 u 12: 50: 45- Rio epicentar Olimpiskih igara 2016 u kome je policija u Rio de Janeiru saopćila je u utorak da je ubila tri osobe osumnjičene za preprodaju droge, u operaciji u jednoj od najopasnijih dijela u gradu, gdje je prošle sedmice iz vatrenog oružja ubijen policajac.

 
Cilj operacije, koju su teško naoružani policajci izveli u faveli Vila do Joao, u okviru Kompleksa Mare, bio je uhapsiti osumnjičenike za ubistvo tog policajca.
 
03-Rio-Favela-Chris-Jones-FlickrOn je ubijen kada je s dvojicom kolega, sasvim slučajno, ušao u tu favelu, gdje su na njega zapucali narko dileri.
 
Helio Andrade (25) zadobio je u pucnjavi tešku ozljedu glave, a malo nakon ranjavanja je umro.
 
“U današnjoj akciji elitne policijske jedinice su se na nekoliko metara od mjesta ubojstva Helia (Andradea) sukobile s osmoricom naoružanih kriminalaca”, piše u saopćenju policije.
 
“Četvorica kriminalaca su ranjena u pucnjavi, trojica su podlegla ozljedama”, dodaje se.
 
rio-de-janeiro.( parte Rica)Društvene nejednakosti: Četvrti je smješten u pritvor kao i još dvije osobe, zbog posjedovanja ukradenog vozila, nošenja oružja i preprodaje droge.
 
Rio de Janeiro, megapolis sa 6,5 milijuna stanovnika i s velikim društvenim nejednakostima, bori se s veoma visokom stopom kriminala koju potiču teško naoružane bande krijumčara droge.
 
Napadi i krađe nerijetko praćene nasiljem ondje su redovna pojava.
 
Brazilske vlasti su mobilizirale 85.000 policajaca i vojnika kako bi pazile na sigurnost Olimpijskih igara, što je dvostruko više nego na OI-ju u Londonu 2012. godine.
844169be-a099-11e5-b919-9dd19e242533_1280x720Neke od karakteristika OI u Brazilu i u Rio de Janeiru su od strane volontera iz Istanbula koje su bile angažirane pred i od otvaranja igara:
1. Stadion Marakana pleni svojom veličinom sa 79.000 mjesta za sedenje, energijom, ljepotom. Prvi put smo na stadujumu gledali probe ceremonije otvaranja a kasnije i samo otvaranje otvaranja Olimpijskih igara. Prelijepe koreografije, scenski efekti, vatrometi i svi najbolji sportisti svijeta na jednom mijestu i još sve to na Marakani… nezaboravno.

BN-PI937_0811re_P_201608111050382. Plaža Kopakabana- prostrana, prepoznatljiva po karakterističnim šarama na trotoaru, velikim talasima, pravo mjesto za uživanje na suncu, puno turista, surfera, a tokom noći mjesto za šetnju, dobru hranu i piće.

3. Glava šećera- turistička znamenitost koja omogućava da se Rio vidi sa visine od više od 750 metara, odatle se pruža prelijep pogled na cio grad. “Vrvi od turista”, a ne zna se da li je ljepši pogled u toku dana ili kada se tu dočeka zalazak sunca.

4. Volontiranje je jedinstvena prilika da se upoznaju ljudi iz cijelog svijeta, da se razmjene iskustva, steknu novi prijatelji i provedu zajednički trenuci puni smijeha i dobre zabave. Na Olimpijskim igrama u Riju je oko 60.000 volontera.

5. Kokosova voda- napitak koji osvježava i hidrira bolje nego voda. Izuzetno zdrav napitak koji se može kupiti na svakom koraku. Obavezno ga treba probati u Riju.

6. “Bara olimpik park” je mjesto na kome se nalazi najveći broj borilišta, puno dešavanja, sportista i publike tokom cijelog dana.

wpc27de7e1_05_06

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net