Recent Posts

Krivična prijava i zahtjev da SIPA uhapsi Dodika

57b2ecca-31a4-483c-8698-5d640a0a0a80-reuf-bajrovic-2016-700x402Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti” na 16. 08. 2016 u 18: 45. 00: Krivična prijava i zahtjev za hapšenje Dodika. Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović danas je, u pratnji rukovodstva stranke, Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i članova Komisije za provođenje referenduma u RS-u.
Bajrović je, raspisivanje referenduma o Danu RS, zakazanom za 25. septembar ocijenio kao napad na ustavni poredak BiH.

dodik– Tražimo da se državno tužilaštvo uključi i da se uhapse navedene osobe, s obzirom na to da su saučesnici u pokušaju rušenja ustavnog poretka – kazao je Bajrović novinarima.

Po njegovim  riječima, bosanskohercegovački Krivični zakon vrlo jasno propisuje kazne za rušenje ustavnog poretka.

Istaknuo je da oni, kao građani BiH, traže da institucije sistema reaguju.

– Očekujemo da će prestati ovo kukanje, ovo ponašanje kao da ne možemo ništa uraditi, kao da smo nemoćni, a ustvari postoji sistem koji treba da djeluje i da zaštiti ustavni poredak – naveo je Bajrović.

11_sipa.govba__0Kazao je da se radi o „neospornom napadu na ustavni poredak“, te da je Tužilaštvo „apsolutno obavezno da naredi SIPA-i da privede navedene osobe da bi se spriječilo rušenje ustavnog poretka“.

Potcrtao je da nema nikakve sumnje da je najavljeni referendum protivustavan i da je on i protiv Dejtonskog sporazuma.

– Zna se da je, sve što je neustavno, apsolutno neprihvatljivo i stoga je bitno da institucije reaguju – kazao je Bajrović.

Ponovio je da on, kao građanin BiH, podnosi krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i članova komisije za referendum te traži njihovo hapšenje.

reuf-bajrovic-prijava-dodik-16082016-5680Krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, kao predsednika SNSD-a, Sinišu Karana, predsjednika Komisije za referendum RS-a i Dragoljuba Reljića, Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Gorana Zmijanjca, Zdenke Gojković, Vojislava Gligića te Milana Petkovića, članove komisije za referendum RS-a.

– Ovo je kršenje Ustava BiH, dakle ovo je nasrtaj na ustavni poredak. Moramo svi reagovati, ovdje se radi o pitanju opstojnosti države – smatra Bajrović.

– Vrijeme je da prestanemo sa pričom i kukanjem kako ništa ne može da se uradi. Tužilaštvo je obavezno da naredi SIPA-i da uhapsi prijavljene osobe jer narušavaju ustavni poredak ove zemlje – kazao je Bajrović.

Tuzilastvo-BiH14032015

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net