Recent Posts

Nada da će voz ići iz BiH do Ploča i mora

vozsarajevoSarajevo- objavljeno u kategoriji “Vijesti” na 11. 08. 2016 u 19: 50:10- Nada da će voz ići iz BiH do Ploča i mora. Međunarodni voz Sarajevo – Zagreb jedini je koji preko željezničke stanice Sarajevo povezuje Bosnu i Hercegovinu i susjednu Hrvatsku.

Radi se o skraćenom dijelu saobraćanja međunarodnog voza s obzirom na to da mu je do prije tri godine početna stanica bile Ploče, nekadašnje Kardeljevo.

No, kako je prije gotovo tri godine, a nakon 128 godina, onemogućeno da se iz Sarajeva i unutrašnjosti Bosne, ali i Hercegovine, stigne na Jadransko more vozom, jer je ukinut dio linije od Čapljine do Ploča, prestao je da saobraća i međunarodni voz Ploče – Sarajevo – Zagreb. Od tada zadržan je samo dio od Sarajeva do Zagreba.

575c0015b89e4Upravo vožnja ovim vozom, najbolje oslikava stanje, ne samo na željeznicama nego i u državi Bosni i Hercegovini. Jer, da bi ste od Sarajeva stigli do Zagreba promijenit ćete čak tri lokomotive.

Prva, lokomotiva Željeznica FBiH vozi kompoziciju od Sarajeva do Doboja, druga, Željeznica RS-a od Doboja do granice sa Hrvatskom kod Novog Grada (Bosanskog Novog), nakon čega do Zagreba vagone preuzima lokomotiva Hrvatskih željeznica.

voz-zeljeznice-federacije-780x298I željezničari, a i putnici sa sjetom se sjećaju vremena kada se kroz Bosnu i Hercegovinu vozilo sa jednom lokomotivom, a posebno je nostalgija i žal izražena za putovanjem prema obalama Jadranskog mora, odnosno Pločama, koje svima, ipak, najviše nedostaje. Posebno je taj nedostatak osjetan u ljetnjim mjesecima, kada je i poslije rata interes putnika za vožnju vozom iz Sarajeva do Ploča, Jadranskog mora, bio iznimno izražen.

Skoro godinu dana ne saobraća ni brzi voz na relaciji Sarajevo – Mostar – Čapljina zbog remonta pruge na dijelu Rasputnica Miljacka – Bradina i rekonstrukcije tunela Ivan. Mnogi sa nestrpljenjem očekuju da će se remont što prije okončati kako bi se vozom ponovno moglo do Čapljine. Jer, tada su nade da će se ponovno moći dalje, do Ploča, nešto izvjesnije.

Od-1.-do-11.-ozujka-HZ-obustavlja-promet-na-Glavnom-kolodvoru-Zagreb

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net