Recent Posts

Erdogan i Putin, konsenzus i normalizacija odnosa

putin erdoganSt. Petersburg objavljeno u kategoriji “Vijesti ” na 09. 08. 2016 u 16 :50:10– Erdogan na sastanku s Putinom: Turska i Rusija ulaze u drugačiju fazu međusobnih odnosa. Erdogan se danas u St. Petersburgu sastao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, prvi put nakon obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine.
 
Glavni akcenat sastanka je na oživljavanju ekonomskih i bilateralnih odnosa dvije zemlje, koji su potpuno zamrli nakon obaranja “suhoja” na granici Sirije i Turske. Svjetsku javnost zanimaju ostale teme susreta, poput toga da li su dvojica lidera napravila neku vrstu saveza na štetu Vašingtona, o čemu su pisali istaknuti američki listovi.
fft99_mf7258072Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan prilikom posjete Rusiji izjavio je kako vjeruje da će dvije zemlje ovim, ali i koracima koje će napraviti u budućnosti ući u posve drugačiju fazu u odnosima.
“Vjerujem da ćemo ovim ali i koracima koje ćemo napraviti u budućnosti ući u jedan puno drugačiji proces, drugačiju fazu u odnosima. Vaš poziv odmah nakon pokušaja državnog udara 15. jula usrećio je kako našu delegaciju, tako i naš narod”, poručio je Erdogan.
 
Turski predsjednik Erdogan je tokom sastanka s Putinom izjavio je kako regija ima politička očekivanja od Turske i Rusije.
 
putin erdogan 4“Regija ima politička očekivanja od nas. Vjerujem da će naše solidarisanje pomoći u rješavanju regionalnih pitanja”, izjavio je Erdogan.
 
U delegaciji s turskim predsjednikom su zamjenik premijera Mehmet Simsek, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar kulture i turizma Nabi Avci, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Faruk Celik, ministar prirodnih resura i energije Berat Albayrak, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Mehdi Eker i šef Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan.
 
Erdogan i Putin će se obratiti novinarima nakon radnog ručka s delegacijama dviju zemalja. Dvojica predsjednika će se obratiti i turskim i ruskim privrednicima.
Turski predsjednik je podsjetio da ga je nakon pokušaja puča nazvao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.
erdogan-putin (1)
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net