Recent Posts

Miting demokratije i šehida milioni ljudi u Istanbulu

1737972Istanbul- objavljeno u kategoriji Vijesti na 07.08.2016 18 :30:10- Miting demokracije i šehida počeo je svjedočenjem na historijske trenutke.

Miting na kome prisustvuju turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, premijer zemlje Binali Yildirim, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu, predsjednik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahčeli i mnogi državnici.

Današnji Miring je pod sloganom “Demokratija i šehidi”, održava se pod jakim mjerama bezbjednosti, a obezbeđuje ga 15.000 policajaca.

57a7629c2265dEkran će biti postavljen i u Pensilvaniji, u SAD, gdje živi klerik Fetulah Gulen koga turska vlada optužuje da stoji iza pokušaja puča, što on negira.

“Jedan ogroman ekran biće postavljen na još jednom mestu. Znate li gde? U Pensilvaniji. Poruka će biti upućena”, rekao je Erdogan novinarima.

Predsjednik turske opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahčeli izjavio je danas u Istanbulu na Mitingu demokratije i šehida kako je sretan jer sa ponosom može vidjeti uspon Turske.

sofuoglu-demokrasi-nobetinde-h1469773393-ff490e“Sretan sam jer sa ponosom mogu vidjeti uspon naše Turske. Sretan sam jer je ovdje narod, ovdje je volja, ovdje je vjera. Ruka koja se ne obara, glava koja se ne poginje, nepobjediva moć naroda je ovdje, na ovom mitingu”, poručio je Bahčeli.

¨Okrutnici, imperijalističke produžne ruke su se ovoga puta preobukli u tursku vojnu uniformu. Terorista, sa izgledom učenjaka i hodže, naredio je da se uništi Turska¨.

Predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu u obraćanju na Miting demokracije i šehida koji se održava u Istabulu protekli pokušaj državnog udara u Turskoj okarakterisao je kao “najkrvaviji pokušaj udara u historiji Republike”.

demokrasi_ve_sehitler_mitingi_yapilacak_h17307_fbe84“Ovo je najkrvaviji pokušaj udara u povijesti Republike. Niti udara, niti diktatura. Neka živi demokracija¨, rekao je Kiličdaroglu, dodavši da se treba ukloniti svaka sjena koja stoji nad voljom naroda.

Rekavši da je dužnost svakoga da čuva Republiku, Kemal Kiličdaroglu je zatražio da se ojača parlamentarni sistem.

Nakon Kiličdaroglua govor je održao načelnik Generalštaba armijski general Hulusi Akar, koji je kazao da je grupa terorističke organizacije FETO unutar Turskih oružanih snaga, koja je 15. jula narodu Turske priredila košmar, opet najbolji odgovor dobila od naroda.

578ba64e598f8Načelnik Generalštaba je kazao da Turske oružane snage djeluju po naredbi države i da će uvijek biti na dužnosti.

Akar je govor završio riječima: pobjeda je vaša, jer vi ste ti koji vjeruju u vladavinu prava i demokratiju.

indir (39)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net