Recent Posts

Potjernica za Gulenom

1726057ISTANBUL- – objavljeno u kategoriji “Vijesti” na 05. 08. 2016 u 10 :50: 10- Sud u Istanbulu izdao je u četvrtak potjernica za islamističkim klerikom i propovjednikom Fetullahom Gulenom. Ankara optužuje Gulenom da je bio mozak neuspjelog državnog udara u Turskoj polovicom jula.

Potjernica optužuje bivšeg imama, koji je prebjegao u Sjedinjene Države 1999. da je “naredio pokušaj puča 15. jula” u kojem su poginule 272 osobe, objavila je agencija Anadolija.

Ta odluka otvara put upućivanju formanog zahtjeva za njegovo izručenje.

54a16423f493b82814b9fb4fPotjernica da su najviši turski dužnosnici već su u više navrata zatražili od SAD-a da izruči “terorista” Gulena.

Turska je objavila da je već dva put uputila Washingtonu dokumente o ulozi Gulena u neuspjelom pokušaju udara.

Gulen, koji živi u egzilu u Pennsylvaniji od 1999., odbacuje optužbe o zavjeri protiv države, te je osudio pokušaj puča u kojem su pobunjeni vojnici koristili borbene zrakoplove, helikoptere i tenkove, bombardirajući parlament i zauzimajući mostove kako bi preuzeli vlast.

Gulen je dugo godina bio Erdoganov bliski saveznik, ali su se prije nekoliko godina razišli. Gulen je nedavno izrazio uvjerenost kako ga Sjedinjene Države neće izručiti Ankari.

Predsjednik Republike Redžep Tajip Erdogan je oštro reagovao na prijetnje pristalica terorističke organizacije Fetullaha Gulena FETO u vezi 15. jula i rekao:

88„Niskost je pitanje karaktera. Nije ograničena sa vremenom i mjestom. Ukoliko vam je karakter loš, vaša izdaja izlazi na vidjelo tokom 365 dana u godini“.

Predsjednik Erdogan je održao govor na prijemu predsjednika turskih komora i berzi u predsjedničkoj palati.

„Oni su ubice, nečasni, podli, lopovi, otimači, izdajice, pioni i fasici tj. veliki griješnici“, kazao je Erdogan i dodao: „Božija volja je da sa svakim korakom sve više propadaju u septičkoj jami u kojoj se nalaze“.

9403Predsjednik Erdogan je kazao da su se u historiji Turske dogodila dva vojna udara, više pokušaja vojnih udara, pad više vlada pod uticajem vojske, kao i brojne izdaje i napadi od ASALA-e, PKK, do DHKP/C i ISIL-a i da je suprotno od ostalih zemalja Turska morala da prebrodi sve ove brojne probleme sama.

„Pokušaj, koji se desio 15. jula, bio je pokušaj da se narod ostavi bez zastave, domovine i države“, kazao je Erdogan.

Predsjednik Erdogan je kazao da je svaka njihova škola, kurs za edukaciju studenata i svaka kuća terorističko gnijezdo, i svaka njihova kompanija i fondacija teroristička organizacija, dok je svaka lira koja se prebaci na njihov račun metak koji se ubacuje u cijev protiv našeg naroda.

„Svi moraju shvatiti da su ovi ljudi ubice. Na njihovim rukama se nalazi krv nevinih ljudi. Nedostatak časti i dvoličnost je dio njihovog karaktera. Podli su i iza svake njihove riječi postoji druga namjera. Lopovi su jer su krađom prijemnih ispita za univerzitete i državne institucije i nezakonitim imenovanjima na dužnosti ukrali budućnost na miliona naših građana“.

1468811715_934_Gülen-terör-örgütü-demokrasiyi-ihanet-darbe-girişimi

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net