Recent Posts

Turska: Danas vijesti 01 Avgust

turkey-1197946_960_720ISTANBUL– objavljeno u kategoriji vijesti na 01.08.2016. u  10: 50: 10- Danas List-  Haberturk u vijesti pod naslovom „Ponovo se formira ravnoteža između civila i vojnika“ piše da je struktura državnih organa i vojske u velikoj mjeri izmijenjena u periodu vanrednog stanja u korist civila nakon pokušaja vojnog udara od 15. jula.

Komande armija su direktno pripojene ministru odbrane. Zatvorene su vojne akademije i formiran je Univerzitet nacionalne odbrane.

Isto tako došlo je do promjene strukture visokog vojnog vijeća. U novom visokom vojnog vijeću nalazi se 10 članova vlade i 4 komandanta.

turska_naslovnaDanas List Huriyyet u vijesti pod naslovom „Pučisti telefonirali američkom komandantu“ piše da su pučisti 15. jula telefonirali načelniku generalštaba SAD-a generalu Joseph Dunfordu i zatražili pomoć.

Američki zvaničnik koji se javio na telefon kazao je da ne želi da budi komandanta Dunforda koji je spavao i da trenutno nije dostupan.

Danas List-  Sabah u vijesti pod naslovom „Straža da demokratiju u srcu Evrope“ piše da se jučer u njemačkom gradu Kelnu okupilo oko 80 hiljada Turaka uz znak podrške Turskoj protiv pokušaja vojnog puča. Turci su se i pored svih prepreka u velikom broju okupili i podržali demokratiju u Turskoj. Na drugoj strani, upućene su i kritike Njemačkoj koja je zabranila da predsjednik republike R.T.Erdogan putem video linka se obrati okupljenima iz sigurnosnih razloga.

56487Danas List- Vatan u vijesti pod naslovom „Objava demokratskog procesa cijelom svijetu“ piše da je poslovni svijet Turske sa objavljivanjem poruka u svjetskim medijima uputio poruku borbe turskog naroda za demokratiju.

Poruka su objavljene pod naslovom „Zaštita ustavnog poretka u Turskoj“ u brojnim listovima poput Financial Timesa, Le Monde, Washington Post i njemačkog lista Franfurter Allgemeine Zeitung.

Dana List- Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Pokušaj vojnog udara će biti predstavljen u 20 zemalja“ piše da su manipulacije i jednostrane vijesti u međunarodnim medijima pokrenuli vladajuću stranku Pravde i Napretka koja će uputiti delegacije u 20 zemalja kako bi obavile kontakte i prenijele činjenice u vezi terorističke organizacije FETO i njenih pristalica. Planira se prenošenje činjenica i sprječavanje širenja dezinformacija.

2016-07-16t072301z_1069653595_lr1ec7g0ki3kn_rtrmadp_3_turkey-security

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net