Recent Posts

Erdogan i reforme

page_gokhan-ozgun-halk-ikna-edilmeye-hazir-2019a-kadar-erdoganin-karsisina-bir-aday-cikarmali_279968480ANKARA– objavljeno u kategoriji vijesti na 31.07.2016 u 10:50:10- Predhodnog dana je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, u svom jednim od prvih intervjua za jednu domaću televizijsku kuću. Erdogan je najavio sveobuhvatnu reformu vojnih struktura i novom ustrojstvu vojnih glavnih komandi u Turskoj. Prema Predsjednika Republike Erdogan je podvukao riječi da za školovanje vojnog kadra bit će zadužen Univerzitet za nacionalnu odbranu, a na čelu zapovjedništava vojnih snaga bit će ministar nacionalne odbrane.

Predsjednık Erdogan je pred fn kamerama kazao da je poslije neuspjelog pokušaja puča od strane terorističke organizacije FETO/PDY broj privedenih 18 699, dok je broj uhapšenih dostigao cifru od 10 137. S druge strane  Erdogan je naaglasio da je brojh šehida 237, a broj ranjenih 2 191.

timthumb (15)Erdogan je rekao da je poslije ugušenog pokušaja puča, narod bolje upoznao ovu ilegalnu mrežu koja ima dvije hiljade odjeljenja u cijelome svijetu te podvukao da sve institucije trebaju biti očišćene od nje te dodao:” To ćemopokušati da uradimo u toku vanrednogstanje, a ukoliko ne budemo stigli to uraditi u toku ovog perioda, i mi ćemo, kao i Francuska produžiti vanredno stanje.”

Nova zapovjedništva vojnih snaga (kopnenih, mornarice, vazduhoplovstva) bit će stavljena pod nadležnost ministra nacionalne odbrane. Ne u nadležnost Ministarstva, nego direktno u nadležnost ministra. Osim toga, ovisno od pregovora s opozicijom, ukoliko bude prihvaćen paket promjena, planiramo načelnika Generalštaba vojske i Nacionalnu obavještajnu službu (MIT) staviti direktno pod nadležnost predsjednika države”, rekao je Erdogan.

On je najavio ukidanje dosadašnjih vojnih škola i formiranje jedne krovne institucije, Univerziteta za nacionalnu odbranu, koji će pod sobom objediniti sve vrste vojnih škola, a koje će biti na nivou fakulteta.

1022734727“Vojne škole će biti zatvorene. Uporedo sa zatvaranjem vojnih škola, bit će otvoritene mogućnosti za sve učenike iz gimnazija i iz zanatskih škola, da se upišu na vojne akademije. Međutim, vojne akademije će biti pod jednim krovom, bit će formiran Univerzitet za nacionalnu odbranu u sklopu kojeg će biti škole za kopnene, pomorske i zračne snage”, kazao je turski predsjednik.

Također je istakao kako će se napraviti određene promjene u obrazovanju žandarmerije, odnosno vojne policije.

“Oformit će se akademija za vojnu policiju. Ta akademija će biti centar koji će proizvoditi ozbiljan kadar”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je istakao kako će sve vojne bolnice preći u nadležnost Ministarstva zdravstva.

Erdogan je rekao i to da će se “dežurstva za demokratiju” krunisati na mitingu 7.avgusta.

111120150120180415189_2

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net