Recent Posts

Dnevni listovi pišu 30. Jul

69846711364219335664turkbasiniISTANBUL– objavljeno u kategoriji vijesti na 30.07.2016 10:50:10- Dnevni listovi- Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Nema iznenađenja¨ prenosi da je juče održan sastanak Visokog vojnog vijeća i da nije došlo do promjene u komandi Turskih oružanih snaga.

Prema ovim odlukama, načelnik Generalštaba Hulusi Akar, komandant Kopnenih snaga armijski general Salih Zeki Čolak, komandant mornarice admiral Bulent Bostanoglu i komandant 030820131728182024317Zračnih snaga Abidin Unal će ostati na istim dužnostima.

Za pomoćnika načelnika Generalštaba imenovan je general Umit Dundar, a trenutni pomoćnik načelnika Generalštaba, general armije Yasar Guler je postavljen na mjesto generalnog  komandanta Žandarmerije.

Dnevni listovi- Sabah u vijesti pod naslovom ¨Narod ne ostavlja same porodice šehida¨ prenosi da je narod u jako kratkom vremenskom roku pokazao veliko interesovanje za ¨Kampanju solidarnosti 15. jul¨ koja je započeta za porodice šehida. Narod pruža pomoć kampanji putem bankovnih računa, a GSM operatori Turkcell, Vodafon i Turk Telekom (Avea) pružaju pomoć putem SMS u vrijednosti od 5 lira.

15-temmuz-sehitlerinin-aileleri-ve-gaziler-icin-dayanisma-kampanyasi_f6290Dnevni listovi- Star u vijesti pod naslovom ¨Pokušaj udara nije zasmetao stranim ulagačima¨ prenosi da pokušaj puča od strane terorističke organizacije FETO nije promijenio pogled stranih investitora na ulaganja u Tursku. Microsoft, IBM, Nestle, Toyota, 3M i Sumitomo Rubber, kompanije koje djeluju u Turskoj, uputile su poruke povjerenja i nastavka ulaganja. Kompanije su izrazile beskonačno povjerenje u tursku ekonomiju i potencijal rasta dodavši: ¨Zadovoljni smo od poslovanja u Turskoj. Cilj nam je da pružimo doprinos razvoju Turske¨.

basbakan-binali-yildirim-15-temmuzdaki-darbe-girisiminde-yasananlaraDnevni listovi- Haberturk u vijesti pod naslovom ¨Spriječit će se da se FETO škole nazivaju turskim školama¨ prenosi da su započeti radovi da se 500 škola u inostranstvu koje su povezane sa terorističkom organizacijom FETO/PYD spominju kao ¨turske škole¨. Na sastanku koji je održan u Predsjedništvu za Turke u inostranstvu i sunarodnike zaključeno je da u inostranstvu postoji percepcija da su ovo turske škole, te da će se od sada započeti radovi kako bi se to spriječilo. U tom okviru je na 11 jezika pripremljen i tekst o tome ko je ustvari teroristička organizacija FETO.

Dnevni listovi- Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨Turska podzemna željeznica u Ukrajini¨ prenosi da je tender za podzemnu željeznicu u gradu Dnipro u Ukrajini dobila turska firma Limak. Vrijednost projekta se procjenjuje na 224 miliona eura. Željeznica će biti duga 4,5 km. i posjedovat će 3 stanice. Limak neće samo graditi željeznicu, već će biti zadužen i za dizajn i elektro-mehaničke poslove. Limak je tender dobio između 30 međunarodnih kompanija.

tsk-tarihinde-bir-ilk-4455566

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net