Recent Posts

TURSKA BAKLAVA

bakina-baklava1
TURSKA BAKLAVA
Definitivno najpopularniji slatkiš iz turske kuhinje je baklava. Na prostoru Balkana baklava  se tradicionalno pravi sa orasima, ali je u Turskoj zaista raznovrsna pa se ovi “zalogajčići” mogu naći i sa ukusom pistaća i čokolade. Za tursku baklava kažemo da su “zalogajčići” jer je baklava u Turskoj zaista u vidu malih zalogaja, za razliku od one koju mi ovde spremamo, a koja je trouglasta, mehka i sočna. Turska baklava je takođe sočna, ali tvrđa, puna fila pa se lako može jesti prstima što joj daje još slađi ukus. Baklava ne spade u vrstu brzih poslastica jer je za njeno spremanje potrebno poprilično vremena, oko 2 sata vrijednog rada. Baklava se peçe  u rerni pa preliva specijalnim šerbetom i služi hladna. Ali, svaki trud oko nje vredi svakog sekunda provedenog u tom procesu stvaranja, jer ukus koji se iz istog rađa je stvarno neodoljiv.
TURSKA BAKLAVA 1
Potrebni sastojci za tijesto
5 žumanaca,
1 celo jaje,
300 ml mleka,
1 kašika sirća,
malo soli i sode bikarbone.
Potrebni sastojci za šerbet
900 gr šećera,
1 litar vode i limunov sok.
TURSKA BAKLAVA 2
Priprema
Za pravljenje baklave je neophodan i topljeni maslac. A baklava se pravi na sledeći način:
Prvo se zamİJesi tİJesto od sastojaka za tİJesto. Kada se dobro umİJesti, tİJesto se dijeli na loptice koje su malo veće od oraha pa se pokriju krpom i ostave 30minuta na sobnoj tempreaturi kako bi se tijesto malo “odmorilo” i naraslo.
Za razvlačenje kora koristite mješavinu pšeničnog skroba i griza, a ne brašno!
Uzmite 5 loptica i razvucite ih  otprilike oko 10 cm prečnika . Onda svaku od tih malih kora stavite jednu na drugu, posipajući između svake od njih mješavinom za razvlačenje. Onda oklagijom razvucite koru koja će pokriti tepsiju, stavite je u tepsiju i poprskajte topljenim maslacem. Ovako se razvlači svaka kora i na svaku od njih se prska rastopljen maslac. Za dobijanje donje kore baklave potrebno je ukupno 8 ovakvih kora, a kada ih naređate, na poslednju ponovo pospite rastopljen maslac ali ovaj put dodajte i seckane orahe. Isto uraditi i sa gornjom korom baklave. Kada završite sa ređanjem, isjecite baklavu na trouglove ili romboide, pospite tijesto zagrijanim maslacem i stavite u rerun da se peče. Baklava se peče oko 2 sata u zagrijanoj rerni na temperature od 150 stepeni C. Morate je paziti da ne zagori jer se mora peći lagano.
Dok se baklava peče, napravite šerbet na sledeći način:
Ukuhajte u šerpi, šećer i vodu kao za slatko. Kuhajte nekih 5 minuta pa dodajte 1 kafenu šoljicu tople vode i sačekajte da smjesa ponovo provri. Tada u šerbet dodajte limunov sok i šerbet je spreman.
Kada se baklava ispeče, izvadite je iz rerne i toplu je prelijte vrućim šerbetom pa je ostavite da ga dobro upije.
Baklava se mora ohladiti jer se služi hladna, a najbolje je da je spremite uveče, ostavite cijelu noć da se ohladi i dobro “napije” šerbeta pa je poslužite sutradan, hladnu i sočnu.
Afiyet olsun !
TURSKA BAKLAVA

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net