Recent Posts

Gulenista ima i u Hrvatskoj

veleposlanik-turske-u-hrvatskoj-reagiramo-na-lane-vijesti-koje-iri-feto-blisko-suraujemo-s-hrvatskim-institucijama_dce2f3aZAGREB, objavljeno u kategoriji  VIJESTI za 25.07.2016 19: 50: 10- – Danas je Hrvatski Ambasador ili Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Ahmet Tuta održao je „brifing“ za novinare u sjedištu turskog veleposlanstva u Zagrebu. Ahmet Tuta  kako bi im prenio vjerodostojne informacije o događajima u Turskoj vezanim uz neuspjeli pokušaj vojnog udara u toj zemlji. Tuta je upozorio kako neki zapadni mediji neiskreno izvještavaju o događanjima u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Veleposlanik Ahmet Tuta na „brifingu“ je novinarima najprije pokazao video prezentaciju događaja koji su se odigrali u noći neuspjelog vojnog udara u Turskoj, sa svim relevantnim statistikama i informacijama.

redzep-tajip-erdogan-foto-reuters_14589049732Nakon toga je u razgovoru sa novinarima odgovarao na njihova pitanja koja su većinom bila fokusirana na moguću najavu uvođenja smrtne kazne u Turskoj te na preispitivanje stvarne uloge Fethullaha Gulena u pokušaju svrgavanja demokratski izabrane vlasti u zemlji.

Tuta je istaknuo kako bi, da je vojni udar uspio, Turska bila pod vojnom vlašću i kako je to razlog uvođenja izvanrednog stanja u zemlji, a koje je povod kritikama koje stižu iz Eurospke unije (EU), rekao je.

Naveo je Francusku i Belgiju kao dvije EU članice u kojima je izvanredno stanje već neko vrijeme na snazi te dodao kako u tim zemljama u proteklom periodu nije poginuo ni približan broj ljudi kao u Turskoj, a „da ne spominjemo aktiviranje borbenih aviona F-16 iznad glavnog grada i tenkove“, rekao je.

BG-MEDIJI-SRBIJA-PKG-19-APS-1-20160610-173841388-.mxf.Still002Kritizirao je stav pojedinih zapadnih medija, koji su se koncentrirali na mjere poduzete protiv pučista, kao neiskren uz zanemarivanje samog pokušaja vojnog udara. Govoreći o smrtnoj kazni i njezinom mogućem uvođenju, istaknuo je kako je to prije svega vezano uz veleizdaju i vojno sudstvo koje je restriktivnije od civilnog.

Ahmet Tuta je kazao je kako je izručenje Fethullaha Gulena od strane SAD-a za Tursku pitanje najvišeg prioriteta te kako turska Vlada ima nedvojbene dokaze da je optuženi Gulen bio angažiran u provođenju vojnog udara. No, dodao je kako je SAD prije svega turski saveznik.

26046c1907e0474a8945b52483fbf336Tuta je kazao kako su „gulenisti“ vojni udar iskoristili kao svoju posljednju šansu za preuzimanje vlasti, prije smjena koje su im bile pripremljene i za koje su unaprijed znali.

Kaže kako postoje sljedbenici Gulena i u Hrvatskoj te kako je to važna tema o kojoj će danas razgovarati sa hrvatskim dužnosnicima. Poručio je kako obavještajne agencije dviju zemalja, Turske i Hrvatske, surađuju i razmjenjuju informacije o tim pojavama.

Veleposlanik Tuta je odgovorio na novinarsko pitanje i o izvještajima Amnesty Internationala o navodnim zlostavljanjima zatvorenika koji su u Turskoj sudjelovali u neuspjelom vojnom udaru.

Tan2016-7-16_45155300_0Tuta je istaknuo kako će turske institucije vlasti preispitati i istražiti te navode, ali kako se ne smije iz vida smetnuti sam pokušaj vojnog udara koji se dogodio u toj zemlji.

„U narednom periodu sudske vlasti i nadležne institucije će donijeti potrebne procjene“, kazao je Tuta.

Na pitanje o mogućem uvođenju smrtne kazne u Turskoj te o posljedicama koje bi to imalo na postojeće odnose sa Europskom unijom, Tuta je istaknuo kako zahtjev za uvođenjem najstrože kazne dolazi od strane turskog naroda i javnosti.

„Tijekom proteklih nekoliko dana u Turskoj su organizirana brojna okupljanja različitih stranaka i organizacija civilnog društva. Narod u Turskoj traži pravu kaznu za organizatore vojnog udara. Ako ovaj zahtjev, postavljen od strane javnosti, bude raspravljan u Parlamentu i ako budu doneseni takvi amandmani, naš predsjednik je najavio kako će odobriti takvu zakonsku odredbu. No, za sada se o toj temi još uvijek nije raspravljalo u Parlamentu“, kazao je Tuta.

000_D9050

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net