Recent Posts

BORO I RAMIZ

13718536_624939970998929_46838575374081924_n

BORO I RAMIZ

Bila u nas dva arsuza, dva dobra jarana i nisu mogli jedan bez drugog, a bome ni bez rakije pa hi prozvaše Boro i Ramiz. Ne umijem ti rijet more li išta dva insana spojit ko zajednički porok. Šejtanska posla, bezbeli. Helem, njih su ti dva po vascijeli dan provodili zajedno tražeći đi će šta popit i kako će se napit. Sabahile bi nako mahmurni svrati najprije do Bakija pa onda do crkve i po taj vakat bi sejri smrtovnice da se uvjere kako njih nejma, biva da su još među živima.
Umro ko pio, umrijeće i prije ko ne pije, veli Ramiz.
Haj ti ne popi, veli Boro.
O’tale pravo u kafanu da popiju za pokoj i rahmet duša umrlih.
Je’nom nisu mogli niđi nać da popiju, a pamet ovisnika hiti samo u je’nom pravcu, da namiri šejtana u sebi.
Raziđoše se u dva pravca: Ramiz u Sedam braće, a Boro u Pravoslavnu crkvu.
Dojde Boro u crkvu, niđi živog roba. Ko kad su u onaj vakat i crkve i džamije vazdan bile prazne, a fabrike pune. U današnji vakat sve naizvrat. Nejse. Okrenu se Boro dva-triput oko sebe i zarovi ruku u onu kutiju đi su se ostavljali prilozi. Zagrabi punu šaku i tamam da turi pare u džep kad začu glas:
Ostavi to!
Okrenu se oko sebe, niđi nekog.
Ko je to?
Bog!
Uh što me prepade, ja mislio pop.
I tako bi njihovi šejtanluci trajali taj vakat da se jalija nije dosjetila:
Je’no jutro se pred Bakijama zazelenila Ramizova smrtovnica i to sa slikom. Kad je ugleda namah se baildiso, a Boro pade u nesvjest kad pred crkvom ugleda sebe međ mrtvima.
O’tad nisu više liznuli rakije. Ramiz poče klanjat svaki vakat namaza u Carevoj džamiji, postit mjesec ramazana i sadaku i vitre dijelit, a Boro je noso onu kutijicu i skupljo priloge na liturgijama . Biva, dojdoše obojica tobe. Kako dojdoše tobe tako se prestadoše družit i sastajat. Nisu imali rašta.
Nešto kontam, trebo bi ovu priču ovde i završit, ali ne mogu jer ima još, a i vi znate da se nije’na naša priča ne završi sretno pa tako ni ova.
Neg ću ja vako : Ostavit zavšetak ove priče za Hadžibegove treće knjige da vam ne kvarim ovaj lijepi dan pa ko dočeka nek čita, bezbeli.

Piše: Uzeir Hadžibeg

BORO I RAMIZ

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net