Recent Posts

Suočavanje s prošlošću

61112827-sarajevo-film-festival-2015SARAJEVO- objavljeno u kategoriji Kultura za 22.07.2016 19:50:10- Suočavanje s prošlošću je projekt koji ohrabruje uključivanje javnosti, prvenstveno pripadnika mlađih generacija, u interesu postizanja većeg razumijevanja, te prihvatanja i tolerisanja međusobnih razlika.

Koristeći se filmom kao moćnim sredstvom, projekt pokušava naglasiti značaj suočavanja sa prošlošću širom otvorenih očiju u interesu ispravnog procesuiranja ratnih i poratnih događaja i nihovog uticaja na društvo. Na taj se način zalažemo za usvajanje novih, pozitivnih vrijednosti koje mogu doprinjeti izgradnji otvorenog društva.

maxresdefault (46)U saradnji sa relevantnim institucijama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, sa Kosova, iz Crne Gore i Srbije, Sarajevo Film Festival će predstaviti svjedočanstva i priče o našoj nedavnoj prošlosti i još uvijek nezacijeljenim ranama proisteklim iz nje. Ta svjedočanstva i priče trebalo bi da posluže kao otvoreni izvor ideja za stručnjake i profesionalce koji su u stanju da ih transformiraju koristeći se filmskim jezikom na način da doprinesu promociji izgradnje mira, kako u našoj regiji tako i širom svijeta. Svjedočanstva će biti predstavljena na True Stories Marketu u okviru CineLink Industry Days.

10 (4)U okviru programa SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU će biti predstavljena tri filma: DUBINA DVA Ognjena Glavonića nakon koje će biti organizovan razgovor sa autorom i case study filma; NAROD PROTIV FRITZA BAUERA Larsa Kraume, nakon kojeg će biti upriličen razgovor sa njemačkim stručnjakom za suočavanje sa prošlošću; NEŽELJENA BAŠTINA Irene Škorić sa kojom će također biti upriličen razgovor nakon projekcije.

de0b2af5385dafa7e046552760cda194

Relevantna istraživanja, prikupljene priče, svjedočanstva i filmske projekcije će u okviru projekta biti korišteni kao moderirani izvor inspiracije za buduće projekte i postignuća, te će tako doprinjeti boljoj saradnji među pojedincima, organizacijama, filmskim festivalima i medijima u našoj regiji i šire.

Projekat SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU je podržala fondacija Robert Bosch, a na Sarajevo Film Festivalu će biti predstavljen u saradnji sa Al Jazeera Balkans.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival se održava u periodu od 12. do 20. augusta, a datumi rezervisani za program SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU su 17. i 18. august.

takmicarski-igrani-2015 (1)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net