Recent Posts

Pretežno sunčano i toplo

Tan2016-7-9_203736110_1_1024x680 (1)SARAJEVO– objavljeno u kategoriji Putovanja na 22.07.2016 07:50:10- U Bosni i Hercegovini u petak pretežno sunčano i veoma toplo. Poslije podne očekuje se jači razvoj oblačnosti, ponegde i pljuskovi sa grmljavinom, naročito u sjevernim i u brdsko- planinskim predelima. Vjetar slab do umjeren, promjeneljivog pravca. Minimalna temperatura u petak od 14 do 20°C, maksimalna dnevna od 31 do 36°C. Nakon prolaznog osvježenja, prvog dana vikenda se očekuje stabilnije i sunčanije vrijeme, uz postepeni rast temperatura iz dana u dan do sredine naredne sedmice, kada je ponovo izgledno nešto izraženije pogoršanje vremenskih prilika usljed nadolazeće fronte.
Temperature zraka u petak očekuje se : Bjelašnica 14; Goražde 23; Ivan Sedlo 24; Sokolac 25; Kupres 26; Srebrenica 27; Sarajevo, Tuzla 28; Bijeljina, Gradačac, Livno, Zvornik 29; Bugojno, Jajce, Sanski Most 30; Banja Luka, Bihać, Doboj, Neum, Prijedor, Zenica 31; Trebinje 32; Mostar 33; Čapljina 35°C.
 
vrucine-vremenska-prognoza-ljeto-bih-zastavaBiometeorološka prognoza
 
 
petak, 22.07.2016.
Uz povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će se osjećati ugodnije, a tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Preporučljivo je planirane aktivnosti provoditi tokom prijepodnevnih sati, u drugom dijelu dana djelimično reducirati aktivnosti. Osim porasta temperature i vrijednosti UV indeksa će biti visoke, stoga se ne treba duže izlagati suncu.
subota 23.07.2016.
Nastavlja se razdoblje pretežno ugodnijih biometeoroloških prilika. Stabilno i sunčano vrijeme povoljno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba će biti slabije izražene. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja. Planirane aktivnosti preporučljivo je provoditi prije podne, obzirom da će sa odmicanjem dana temperature porasti.
 
Stanje na putevima
 
cesta(22)Povoljni uvjeti za vožnju i povremeno pojačan promet vozila karakterišu danas saobraćajnu situaciju u BiH. Povremene polusatne i pretežno obustave zbog deminiranja terena aktuelne su tokom dana na magistralnom putu M-1.8 Lončari- Orašje, u blizini mjesta Dusine.
Zbog neophodnih radova u tunelu Ivan na magistralnom putu M-17 Sarajevo-Konjic saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška (lokalitet petlje Mahovljani), zatim magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Buna-Tasovčići, M-17 Nemila-Topčić Polje, M-4 Banja Luka-Čelinac, M-18 Priboj-Simin Han i M-5 Rakovica-Kobiljača, kao i magistralne puteve na području Gračanice (M-4), Prozora (M-16.2), Kladnja (M-18), Donjeg Vakufa (M-16) i Livna (M-6.1).
Prema informacijama prikupljenim od granične policije BiH , na graničnim prelazima Doljani i Ivanica na izlazu iz naše zemlje čeka se do 40 minuta. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, a zadržavanja su do pola sata Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja vozila tokom dana saobraćaju usporeno u oba smijera.
Apelujemo na vozače da prije polaska na putovanje provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.

Tatiana Toth runs through a fountain in Nottingham, Britain June 30, 2015. Britain's Meteorological Office has warned of the possibility of heatwave conditions, with temperatures reaching their highest of the year on Tuesday and Wednesday. REUTERS/Darren Staples

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net