Recent Posts

Sejo Bajraktarević: Moja borba se nastavlja, pravda će otvoriti oči

Ekskluzivni intervju

Sejo Bajraktarević: Moja borba se nastavlja, pravda će otvoriti oči

Ekskluzivni intervjuRodio se u Sarajevu, 1955 godine, u svom gradu se i školovao. Svira 14 instrumenata a sa ponosom ističe da je prvo naučio saksofon i klarinet ali i napominje da svira i škotske gajde sa tri roga.

Prodavao novine kao omladinac, bio vozač, skakao sa padobranom, položio ispit i za upravljanje brodom do 15 metara . Sa 17 godina „uhvatio“ se muzike, profesionalno.

Prvi bend „Flash“ pa slijede grupe „Formula 4“. „Čisti zrak“, Kocka šecera“, „Teška industrija“, „Cod“, „Istinita priča“, „Negra“, Baron i crna ovca“, Indexi“, „Papilon“, „Sjenka leptira“, „“Mamuti“( posljednji album „Crne pahulje“), snimao humorističke TV emisije, autor pjesama na 11 albuma, radio i kao mađioničar, pisao muziku za 218 dokumentarnih filmova, 6 igranih(posebno se zahvaljuje Šukriji Omeragiću na povjerenju)…

Ističe film „Strijelac“ koji je „pokupio“ 6 nagrada na festivalu u Plovdivu gdje je učestvovalo 170 zemalja.

Bio i borac Armije BiH.

Upriličio i 4 samostalne izložbe slika u ulju…

Slijedi izložba na SFF u „Hudiniju“ kod prijatelja Mensura Hodžića Beke.

To je kraća, ali zaista kraća biografija Seje Bajraktarevića.

Umjetnika koji je nakon skoro mjesec dana obustavio štrajk glađu na nagovor svog advokata Duška Tomića.

Sjedimo u „Hudiniju“ i priča krenu, lagano….sarajevski…

Od 1994 sad u televiziji BiH. Zaposlen kao muzički dizajner, kompozitör.

Odlaskom Jasmina Durakovića sa mjesta generalnog direktora Federalna televizija je postala „feudalna“ sa novim direktorom čije ime ne mogu da izgovorim da ne bih dobio infekciju nepca.(Džemal Šabić op. a).

Od tada plovim „Titanikom“ ali moj brod nije potonuo, izbjegao sam geben- počinje voju priču Sejo.

Nije samo smanjenje plate razlog za štrajk glađu, već i odnos(mobing) posebno prema kreativnim ljudima i onima koji razmišljaju svojom glavom. Nije davao zadatke nama uposlenima ali je zato angažovao vanjske saradnike i placao ih(„Fabrika“ koja je jako loše radila špice i podloge). Angažuje njih pored mene koji sam uposlenik i primam lični dohodak. Ali ja sam radio svoj posao, unaprijed i pripremio „gomilu“ špica i podloga za dokumentarne filmove od urbane muzike do etna.

Naredio mi je usmeno (ali imam i tu dva svjedoka) da radim vicem za radio i ja uradim serijal emisija po uzoru na „Primus“ pod nazivom „Smjehoplov“ sa Milanom Babićem- Kokanom i Mirsadom Sarajlićem. Predao sam sve to direktorici radija Jari Orozović i to „prodje“ na kolegiju ali konkretan odgovor nikad nisam dobio i sada imam plaću 1, 16 km od 370 neto.

Ovo je vrsta mobinga. On tjera tako ljude da bi sami otišli ali se prevario u mom slučaju. Ja sam vezan za Javni servis. Radi ostvarivanja svojih prava odlučio sam se na štrajk glađu, naravno, predhodno sam obavijestio Sindikat FTV (koji je njegov sindikat). Belmin Karamehmedović, generalni direktor mi je dao podršku. Dogovorili smo se da seništa ne objavljuje na Dnevniku jer bi ostali mediji to protumačili kao slabljenje BHT-a i FTV-a.

Štrajkom je „upravljao“ dr Bakir Nakaš. Izgubio sam 14 kilograma i tu sam „profitirao“. Na pregledu kod dr Smajlovića ustanovljeno je da moram na operaciju žuća, na desnom bubregu se pojavila cista od 3 cm, onda upala mjehura, tri puta mi je dolazila Hitna pomoćc u toku štrajka, šećer je 6 a pritisak 90/50. Eto…

Menadžement FTV-e se nije oglasio u toku štrajka, oglasili su se nakon njega sa lažnom informacijom za javnost da sam štrajk prekinuo jer nisam imao zakonsko uporište.

Istina je da me moj advokat Duško Tomić nagovorio na prekid.

Kolege sa televizije su me razočarale, moja borba je i njihova borba ali ravnodušnost i kukavičluk su upisali bod.

Samo jedan čovjek sa televizije mi je dao podršku.

AMUS se nije oglasio ali dobio sam podršku kolega iz Zagreba, pa Balaševića, pa Tereze Kesovije, Mirvada Kurića… Nisam ja prvi „slučaj“ sa FTV.

Jedan kolega inače omiljen među radnicima pokušao je suicid(samoubistvo) na II katuJavnog servisa zbog mobinga istog direktora i njegovih satelita. Do te mjere je doveden da je pokušao da sebi oduzme život. Sve je to „elegantno“ zataškano ali o tome postoji izvještaj u MUP-a KS.

Pronašlo ga je obezbjedjenje u lokvi krvi u nocnim satima prilikom svog redovnog obilaska prostorija.

To je to. Moja borba se nastavlja ali na jedan drugi način. Idem do kraja.- završava svoju priču Sejo Bajraktarević.

Ekskluzivno za portal iBalkan.net  piše  Admir F BEGANOVIĆ

13820446_10208728892690951_558580804_n

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net