Recent Posts

Turska lira se oporavlja

turska-lira-novac-780x298ISTANBUL- objavljeno u kategoriji EKONOMIJA na 18.07.2016 08:50:10- Vrijednost koja je prikazana da je lira porasla za 2,2 posto, a strah investitora o političkoj situaciji u Turskoj je iščezao. Lira domaća valuta je bila pala za blizu pet posto u petak nakon nereda. U međuvremenu, azijske dionice su više zbog spekulacije da će više centralnih banaka najaviti stimulativne mjere.

Vrijednost turske lire naspram američkog dolara, nakon pada uzrokovanog pokušajem puča koji su u petak navečer pokušali članovi manje grupe unutar turske vojske, odani terorističkoj organizaciji Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY), ponovo je porasla i slijedi putanju stabilnog rasta.

P8260849Nakon pokušaja puča u petak navečer vrijednost lire naspram dolara iznosila je 3,05, mjere koje je poduzela Centralna banka turske od jučer su uzrokovale jačanje finansijske stabilnosti, a vrijednost lire naspram dolara jutros je iznosila 2,94.

Analitičari smatraju da će na finansijsku stabilnost u Turskoj poseban pozitivan efekat imati činjenica da su sprječavanju puča ponajviše doprinijeli građani izlaskom na ulice diljem Turske.

Zamjenik premijera Turske zadužen za ekonomska pitanja Mehmet Simsek je u svojoj poruci izjavio kako nema velikih oscilacija i da turska lira je u finansijskom smislu kako je jedina promjena u Turskoj nakon pokušaja puča, samo snažnija demokratija.

“Naša poruka je jasna, nema mjesta panici. Vrlo brzo smo se vratili na sve zadatke. Ako ima nešto da se promijenilo u Turskoj, to je promjena u smislu snažnije demokratije”, rekao je Simsek.

Turkey-Central-Bank-Rates (1)On  je rekao da ne očekuje trajne posljedice nakon pokušaja puča koji su pokušali pripadnici terorističke organizacije FETO.

“Neće biti trajnih posljedica na rast ekonomije, na stabilnost, na makroekonomske temelje. Naša demokratija, naša država i naša politička stabilnost je ojačala. Vrlo brzo nastavljamo sa reformama”, rekao je Simsek.

Centralna banka Republike Turske je saopštila da će bankama u toj zemlji omogućiti neograničenu dnevnu likvidnost kako bi osigurala stabilnost finansijskog tržišta nakon ugušenog pokušaja državnog udara.

“Centralna banka će osigurati bankama potrebnu likvidnost bez limita i bez provizije”, navodi se u saopštenju Centralne banke Turske.

U jutarnjim satima vrijednost turske lire je naspram američkog dolara iznosila 2,9325, a naspram eura 3,242…

turk-lirasi-dolar-in-havasini-aldi-1-dolar-kac-turk-lirasina-bedel-oluyor-17381

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net