Recent Posts

Ponjave

ponjava-1-1024x424

Ponjave

Ispod naše kuće bio je poseban ulaz za dodji dio, odvojene dvije sobe, opremljenje i uvijek čiste, služile su za naše goste, rođake sa sela koji bi išli u srednju školu u Zvorniku, za podstanare, a često bi jedna od soba služila kao nanina tkaonica. Veliki drveni stan bio bi smješten u prvoj sobi. Bijele duge končane niti pružale se se drvenom konstrukcijom. Naprijed se nalazila malena klupica, također od drveta gdje bi sestra i ja sjele pored nane. Jedna sa jedne strane, druga sa druge i gurale okrugli drveni dio, kroz koji je bio provučen šareni komad platna, vunice ili konca, kroz duge isprepletane niti. Nana bi zatim spustila drvenu oprugu, stisnula vunicu i zatim bi sa druge strane provukla ponovo. Tkala je ponjave, šarene prekrivače, ćilime a mi bi joj pomagale. Dugih ljetnjih dana sjedile bi u avliji i cijepale krpe, platna za ponjave. Zimi bi raspredale vunu i sukale je u velika bijela, crvena, šarena klupka.

Duge, šarane ponjave krasile su naše sobe, prebačene preko vunenih crvenih ćilima ukrašene raznim šarama i bojama, verandu, ljetnju kuhinju, skoro pa svaki dio kuće.

U jutarnjim satima,dok se sunce još budilo i trljalo svojim njeznim zrakama pospane oči, nana bi pomela betonski dio avlije, saprale je par puta vodom, čekala da se osuši i razastrla svoje duge prelijepe ponjave.U dijelu gdje bi se sjedilo i ispijalo kahvu poredala bi šarena šiljteta, tanke spužve presvučene tkaninom, šarenog i upadljivog dezena. Na betonsku podzidu prislonila bi teške mindere punjene slamom, uglavnom ugurane u bordo plišanu tkaninu, izvezenu bijelim koncem.

Avlije se šarenila, kako od raznoga cvijeća, nanih tkanih ponjava, visokih mladih voćki i uvijek svježe ofarbane fasade. Donji dio kuće krasila je tamno-siva, granitna boja a gornji sprat je uvijek bio bijel. Najbjelji na čitavom Bairu. Metalna vratnica su se bojila u zeleno, nekada tamna nekada zelena poput trave.

Par stepenica i betonska staza, podzide gdje je zasadjeno voće i cvijece dotjerivalo bi se i krpilo svako proljeće.

Čim bi voćke probeharale, nana bi vadila svoje ponjave, prala ih na česmi i prebacivala preko žičane ograde. Čitava avlija je tad bila išarana dugim ponjavama koje su ljenškarile na proljetnjem suncu uživajući u pogledima komšija i prolaznika. Svaka nit, linija, boja, oblik bile su utkane i protkane sa savršenstvom i naninom ogromnom nježnošću i ljubavlju.

Ekskluzivno iz Sarajeva za portal ibalkan.net. Alma Ajanović Zornić

ponjava

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net