Recent Posts

Bojadžić: Situacija je pod kontrolom iako se u zraku osjeti nesigurnost

turska_hapsenjeGradska uprava objavila je da je sav javni gradski prijevoz u Istanbulu (metro, tramvaji i autobusi) besplatan do ponedjeljka navečer.

– Situacija je pod kontrolom, iako se u zraku osjeti nesigurnost zbog toga što nema mnoštva ljudi na ulicama, tipičnog za subotu – javio je Feni iz Istanbula neovisni novinar Jusko Bojadžić.

Po njegovim riječima neimenovani diplomatski izvor izjavio je da je u Tursku vraćen vojni helikopter kojim je jučer ujutro u Grčku pobjeglo osam oficira koji su učestvovali u pokušaju izvođenja državnog udara u Turskoj.

Helikopter tipa “Black Hawk” sinoć oko ponoći preuzeli su pripadnici Turskih oružanih snaga (TSK) i krenuo je ka Turskoj.

– Ranije je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu saopćio da je Turska zvanično zatražila od Grčke da hitno isporuči odbjegle oficire i helikopter. Grčka policija potvrdila je da je osam oficira uhapšeno nakon što su u subotu ujutro sletjeli na aerodrom Alexandroupoli. Uhapšeni oficiri od Grčke su zatražili politički azil, a grčki sud će ih procesuirati zbog ilegalnog ulaska u zemlju i narušavanje diplomatskih odnosa sa Turskom. Advokat oficira u postupku Lia Marinaki izjavila je da će oficiri danas biti izvedeni pred tužioca i da će tako početi sudski proces – piše Bojadžić.

Nakon neuspjelog pokušaja puča u kojem je poginulo 265 osoba, na hiljade pristalica predsjednika Tajipa Erdogana izašlo je sinoć na ulice turskih gradova noseći turske zastave i slaveći slobodu. Nastavljaju se hapšenja širom zemlje.

Stanje je “u potpunosti pod kontrolom”, potvrdio je ponovo turski premijer Binal Jildirim, dan nakon pokušaja državnog udara i noći sukoba u Ankari i Istanbulu.

Bilans sukoba je 265 osoba ubijenih, 1.440 ranjenih. Uhapšeno je 6.000 ljudi. Turske vlasti razriješile su 2.745 sudija širom države, uhapšena su dvojica sudija Ustavnog suda, 140 članova Vrhovnog suda i 48 članova Državnog savjeta.

Turske vlasti za napad optužuju klerika koji živi u egzilu u SAD Fethulaha Gulena, ali je on negirao da ima veze sa napadom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana telefonom da bi izrazio saučešće zbog žrtava neuspjelog državnog udara. Putin je Erdoganu poželio obnovu reda i stabilnosti u Turskoj.

FENA

timthumb (12)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net