Recent Posts

Noć u kojoj je trebao pasti Erdogan

mladen_mari_erdogan_j

Noć u kojoj je trebao pasti Erdogan!

Nakon dramatične turske noći, utisci se polako formiraju. Jedna stvar je jasna: ovo nije bio državni udar u klasičnom smislu, kao nekada u Turskoj, ili mnogim državama Južne Amerike ili Afrike.
Ovo je bio pokušaj državnog udara nekih pobunjenih dijelova vojske, što pokazuje da će Erdogan iz konfuzne prošle noći izaći ojačan, te da će vojsku „pročistiti“ do temelja. Erdogan je još prije nekoliko godina optužio oko 300 oficira za planiranje udara. Zavjerenici su tada htjeli izvesti državni udar, kodnog naziva Malj, koji je trebao srušiti Erdoganovu vlast. Za pokušaj udara optuženi su sljedbenici Fetulaha Gulena, a on odbacio optužbe.
 
Naravno, Erdogan je znao da je vojska do sada izvela četiri udara, te da bi se i on jednog dana mogao naći na njihovoj meti. Međutim, u četiri dosadašnja vojna udara, vojska je bila jedinstvena, od vrha do dna, i u njoj nije, kao sada, bilo pobunjenih i pučističkih elemenata. U dosadašnjim vojnim udarima, vojska, koja same sebe smatra čuvarem Ataturkovog nasljeđa, bila je prilično surova i po kratkom postupku vješala premijere i ostale političare i uvodila vojne zakone.
 
U svakoj zemlji, zna se uloga vojske. Vojska ne postoji kako bi se bavila domaćom politikom, a nesretna je ona zemlja u kojoj vlada vojna čizma. Svakoj vojsci svijeta mjesto je u kasarnama, a ne na gradskim ulicama. Šta god neko mislio o Erdoganu, koji, kao i svaki političar, ima mana, on je legalno izabran, a njegova stranka ubjedljivo pobijedila na svim izborima od 2002. godine. Vrijeme će pokazati ko je i kakvu ulogu imao u noćašnjim događajima u Turskoj iako mnogi, pa i Erdogan, optužuju Fetulaha Gulena, nekadašnjeg Erdoganovog saradnika, a sadašnjeg neprijatelja.
 
Gulen živi u Pensilvaniji odakle upravlja lancem obrazovnih institucija, poslovnih, finansijskih i medijskih korporacija u Turskoj i još pedesetak država, između ostalog, i u BiH. Dok je bio u Turskoj, tijesno je sarađivao s Erdoganom, ali njihovi putevi brzo su se razišli.
 
Prije deset godina trebao je biti protjeran iz SAD, ali to su spriječile njegove veze s moćnim ljudima iz CIA-e. Gulen je demantovao umiješanost u pokušaj državnog udara, a šta bi drugo i rekao nego demantovao. Međutim, teško je verovati da neko, ko sarađuje s CIA-om, ima časne namjere.
 
Turska je velika i jaka država, koja, nakon SAD, ima najbrojnije oružane snage u NATO-u. Sada je najvažnije da se situacija stabilizuje i vrati u normalu. Sigurno je da Erdoan neće biti nježan dok „čisti“ vojsku od pobunjenih elemenata i ostalih koji su ga pokušali srušiti. Neki od njih će zažaliti što su rođeni, pogotovo oni koji završe u zatvoru Dijarbakir.
Piše -Mladen Marić
kojoj je trebao pasti Erdogan
preuzeto sa Global CIR
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net