Recent Posts

Ankara, podrška vlasti

13680516_10210284575295165_5915197455168831913_n (1)Istanbul– objavljeno u kategoriji Vijesti na 16.07.2016 10 :30:10- Ankara, podrška svijeta aktuelnoj vlasti u Turskoj. Turska demokratija mora se poštovati i Berlin podržava izabranu vlast u Ankari, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel u subotu nakon pokušaja udara frakcije turske vojske, a predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da se napetosti ne mogu rješavati oružjem.
 
“Demokratsko uređenje u Turskoj mora se poštovati. Treba sve učiniti da za zaštite ljudski životi”, kaže se u poruci na Twiteru glasnogovornika njemačke kancelarke Steffena Seiberta, javlja Hina.
 
On je rekao da je Merkel u bliskom kontaktu s ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom i ministrom privrede Sigmarom Gabrielom te da Berlin podržava izabranu tursku vladu.
 
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je nakon pokušaja udara u Turskoj da se napetosti ne mogu rješavati oružjem te da bi posljedice pokušaja udara bile ključne za cijelu regiju i za odnose između Evropske unije i Turske.
 
5756aabe-0fc4-4961-8ca9-70ff0a0a0a64-erdogan-previewU zajedničkom saopćenju predsjednika Tuska, predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junkera i šefice evropske diplomatije Federice Mogherini navodi se da “EU u potpunosti podržava demokratski izabranu vladu, državne institucije i pravnu državu”.
 
Evropska unija također je pozvala na “brzu obnovu ustavnog poretka” nakon pokušaja puča.
 
Jedna od poodrška iz svijeta je i ona koja je stigla od japanski premijer Shinzo Abe rekao je u subotu da se turska demokratija mora poštovati, prenosi novinska agencija Kyodo.
 
“Čvrsto se nadam da će se situacija brzo normalizirati te da će ponovno biti red i mir”, dodao je Abe.
 

A tank moves into position as Turkish people attempt to stop them, in Ankara, Turkey, early Saturday, July 16, 2016. Turkey's armed forces said it "fully seized control" of the country Friday and its president responded by calling on Turks to take to the streets in a show of support for the government. A loud explosion was heard in the capital, Ankara, fighter jets buzzed overhead, gunfire erupted outside military headquarters and vehicles blocked two major bridges in Istanbul. (AP Photo)

Kina je pozvala Tursku da nakon pokušaja udara ponovo uspostavi red i stabilnost što je prije moguće, prenosi kineska državna agencija izjavu ministra vanjskih poslova u subotu.

 
Vlada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je sinoć na podršku demokratski izabranoj vlasti u Turskoj
 
U saopćenju iz Bijele kuće navedeno je kako je američki predsjednik Barack Obama obavio telefonski razgovor s državnim sekretarom Johnom Kerryjem, u vezi s događanjima u Turskoj.
 
resized_b2866-0326_eng_picture_20160716_8925648_8925646Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na puno poštivanje demokratskih institucija i Ustava Turske. Rekavši da prati situaciju, izrazio je podršku predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i njegovoj Vladi te pozvao na suzdržanost i mir.
 
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je na očuvanje mira u Turskoj, kao i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.
 
Reagirao je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kazavši da se nada da u Turskoj neće doći do krvoprolića, a britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je rekao da je “vrlo zabrinut” zbog događaja u Turskoj.
 
Iran je također izrazio duboku zabrinutost zbivanjima u Turskoj, kao i mnoge druge zemlje.

ATATURKCU DUSUNCE DERNEGININ (ADD) DUZENLEDIGI ''CUMHURIYETIMIZE SAHIP CIKIYORUZ'' MITINGI, ANITKABIR YAKINLARINDAKI TANDOGAN MEYDANINDA YAPILDI. VATANDASLAR MITINGTEN SONRA ANITKABIRE AKIN ETTILER..14.03.2007. ( SELAHATTIN SONMEZ )

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net