Recent Posts

Uskoro počinje gradnja puta Neum- Stolac

pDKHIJNji5_01Sarajevo- objavljeno u kategoriji Regioni na 14.07.2016 01:30:10- Skoro 40 miliona eura osigurano je iz kredita Evropske investicione i Svjetske banke za put dug do Neuma dug 39 kilometara. U Ministarstvu prometa i komunikacija Federacije BiH se užurbano radi na stvaranju preduvjeta…

Stanovnici Neuma, jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru, više od 30 godina čekaju izgradnju magistralnog puta koji bi ih povezao s ostatkom države. Sada putuju ili preko Hrvatske, ili preko Svitave, lošeg puta koji bi većina rado izbjegla.

hrasno1U iduće četiri godine to bi se konačno moglo promijeniti.

Kojim će putem stići do bosanskohercegovačkog primorja – turisti mogu birati. Privrednici i trgovci – ne.

Općine Neum i Stolac proglasile su magistralni put projektom od javnog interesa i time osigurale da njegovu izgradnju ne mogu zakočiti problemi s eksproprijacijom zemljišta ukoliko se pojave, objašnjava Pavlović. Sada je na potezu preduzeće Ceste Federacije, gdje kažu- završava se projektna dokumentacija za tunel “Žaba”, dug 900 metara, koji će, zajedno s dionicom od Neuma do Babinog dola, najprije graditi.

cesta-neum-stolac-2015-proautoUkupno 40 miliona eura osigurano je iz kredita Evropske investicione banke i Svjetske banke za cijeli put, dug 39 kilometara.

Cijeli projekt bi, mogao biti završen za dvije do tri godine, jer će se raditi u etapama. U Stocu i Neumu su ipak skeptični u vezi s najavama izgradnje.

Za realizaciju projekta, procjenjuje se da treba oko 40 milijuna eura. Prva faza će obuhvatiti radove na dijelu Broćanac – Cerovica.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško naglašava da bez tog projekta “nemamo ništa od turizma”.

– Put treba što prije početi graditi. Nešto se radilo ranijih godina, ali to se treba nastaviti. Dok se natječaji objave, čini mi se neće to do ljeta početi. Baš da vidimo, jer nitko ne vjeruje više. Kako vi dolazite do Neuma, je li vama dobar put? Vi i ja možemo pričati, ali od drugih ovisi. Jug je zaboravljen, kaže Matuško.

neum-koridor

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net