Recent Posts

SAZNANJE I OSUDA- DA ILI NE

potocari

SAZNANJE I OSUDA- DA ILI NE

Rasli smo sa saznanjem i znanjem o tome koliko je fašizam nanio zla planeti Zemlji u dva rata, koliko je nevinih ljudi pobijeno u logorima smrti po cvijelom svijetu, koliko je rasizam, nacionalizam, terorizam veliki i kolika je naša dužnost i obaveza i od Boga i od zakona da to osuđujemo.

Rasli smo, mi, generacije koje su uz pjesmu i igru, literaturu, slavile slobodu kretanja, govora, ponašanja u skladu sa određenim normama, slobodu vjeroispovijesti, slobodu traženja, slobodu izbora. Rasli smo plačući nad žrtvama Jevrejima, Srbima, Romima, Muslimanima, partizanima i svim onim koji su svoje živote dali u borbi za slobodu ili su im životi nasilno oduzeti po jamam, halama, šumama, gasnim komorama.

Raslii smo u ubjeđenju da se poslije tolike količine zla, ljudskog mesa i kostiju neće više nikada nigdje dogoditi isto ili slično, a dogodilo se na pragu dvadesetprvog vijeka u srcu civilizacije Evrope. Dogodilo se i to da, ne rastu sva naša djeca i omladina u onom saznanju u kojem smo mi rasli noseći cvijeće na spomenike ubijenim, govoreći stihove od kojih je plakalo nebo, jer, zaboga, čovjek je nevin ubijen, ugušen, bačen.

A šta je to planeti zemlji Srebrenica, šta je to Banja Luci, Srebrenica, šta je to Beogradu Srebrenica? Ko je to tamo ukopan? Šta se to tamo desilo? Ko je to pobio 8372 ljudska bića za samo 3 dana?

Ko će to objasniti sutra svom djetetu, koje će sa stidom i strahom koračati kroz istoriju? Hoće li Srebrenica biti put ka borbi protiv fašizma? Hoće li djeca znati da su tu ubijeni muslimani, Bošnjaci i da se to desilo samo zato što su bili to što su bili po imenu i prezimenu?

SAZNANJE

Hoće li ikada u Banja Luci u udzbeniku istorije pisati GENOCID nad Bošnjacima izvršen 1995 godine u Srebrenici, izvršioci vojska Srpska i paravojne formacije Srbije? Hoće li djeca zaplakati ii poželjeti da dođu u Potočare i da govore stihove maloj Fatimi, bebi i njenoj cucli i majčinom zagrljaju u kojem je utihnula?

Hoće li neko u Banja Luci ili Beogradu napisati neku novu JAMU, neku novu Majku Knežpoljku, neki novi Jasenovac? Hoće li roditelji te djece dozvoliti da njihova djeca budu u uzabludi i neznanju?

Ako ikada dođe dan da se Srebrenica sa tugom i poštovanjem, istinom i pravdom spominje u Banja Luci i Beogradu ja ću biti najsretnija, ali ne zbog sebe ili žrtava, nego zbog naše djece i djece tamo, kojima će biti čist put i koji neće nositi jaram oko vrata, jaram fašisma i zločina. Ako se ne dogodi to, možemo za pedeset godina očekivati još Srebrenica ili bar pokušaja.

Ako se korov, zlo ne sasiječe u korijenu i ne uništi, ono dobija prostor i vrijeme da ponovo isklija i naraste! Ja se nadam, od srca se nadam da će uskoro sunce istine obasjati sve ljude sa kojima nam valja živjeti na ovoj zemlji bosanskoj i onoj oko nas.

Ekskluzivno iz Brčkog za portal ibalkan.net Piše:  Indira Jašarević- Čandić

vucic-srebrenica

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net