Recent Posts

Pisanja turske štampe 11.07.2016

587534– Pregled pisanja turske štampe danas: List Sabah u vijesti pod naslovom “Rate domaća proizvodnja na polju bezbjednosti” prenosi da je Turska, koja proizvodi oružje,  za 40% smanjila zavisnost od inostranog tržišta. Prema prošlogodišnjem izvještaju o procjeni preformansa u sektoru, uvoz je u 2015 godini smanjen za značajnih 21% tj. uvoz je smanjen u prošloj godini za 1 milijardu u 67 miliona dolara.

de14a1bbe132573a545320b27949e8d71461275981List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “Velika panika u redovima terorističke organizacije PKK” prenosi da je predsjednik Turske Redžep Tajjip Erdogan izjavio da su kao posljedica velikog uspijeha Turske u borbi protiv terora, u redovima separatističke, terorističke organicacije PKK poceli veliki problemi. Predsjednik Erdogan je naveo i to da su pored masovnog napuštanja terorističke organizacije PKK, prisutna su i velika previranja i sukobi unutar iste. S druge strane, uslijed svelikih gubitaka, teroristička organizacija PKK je u velikoj panici, a u vezi s tim na presretnutim bežičnim razgovorima se moglo čuti i to da se ne libe ubiti čak i djecu.

avsa-adasi-nin-nufusu-50-kat-arttiList Vatan u vijesti pod naslovom “Turistički berićet na ostrvu Avša”  prenosi da je ostrvo Avša bilo za vrijeme devetodnevnog praznika povodom Bajrama bilo preplavljeno posjetiocima. Na ovom ostrvu, koje je prirodna oaza, nalazi se 50 plaža na kojima su  posjetioci uživali u čarima daleko od gradske buke. Očekuje se da će izuzetno velika posjećenost na ovom ostrvu trajati sve do jeseni.

List Hurriyet u vijesti pod naslovom “Veliki uspijeh u atletici” prenosi da je na Evropskom šampionatu u atletici koji se održava u prijestolnici Holandije, Amsterdamu, Turska okončala sa 4 zlatne, 5 srebrnih i 3 bronzane medalje i time zauzela 4 mjesto u organizaciji. Turska je u ženskoj konkurenciji polu maratona zauzevši 3.mjesto, zaradila bronzanu medalju. Do danas je turski nacionalni tim osvojio ukupno 12 medalja, a time i postigla historijski uspjeh.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nın ikinci gününde, erkekler 100 metre finalini Hollandalı sporcu Churandy Martina (solda) kazandı. Yarışmada Türk sporcu Jak Ali Harvey de (sağda), ikinci olarak gümüş madalya kazandı.  ( Mehmet Kaman - Anadolu Ajansı )

http://ibalkab.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net