Recent Posts

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac na dženazi u Srebrenici

575761_4084129148985_870997765_nNovi Pazar– Srebrenica – Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac boravio je danas na dženazi ubijenim bošnjacima tokom genocida koji se dogodio u Srebrenici.

Gradonačelnik Biševac je položio cveće sa bosanskim, svetskim državnicima i majkama Srebrenice klanjao dženazu i izučio fatihu žrtvama Srebrenice.

Skupština Grada Novog Pazara pozvala je lokalne medije, ugostiteljske objekte i druge institucije da se pridržavju odluke koju je lokalni parlament doneo 2015.

13652682_10208966243500720_656045617_nU Potočare su već od ranog jutra pristizali članovi porodica ubijenih Bošnjaka Podrinja i mnogobrojni prijatelji Srebrenice, koji su danas želeli prisustvovati dženazi i ukopu 127 žrtava genocida, među kojima je 12 maloljetnika.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava. Po željama porodica stradalih u genocidu u Srebrenici 230 osoba je ukopano van memorijalnog centra u Potočarima.

Prije dženaze, odnosno centralnog verskog dela programa, proučena je sura Jasin, srce Kur’ana, a nakon toga izveden je i Srebrenički inferno, koji se tradicionalno izvodi prije dženaze, a kojeg izvodi hor Mostarske kiše.

I Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba također je došao u Potočare odati počast žrtvama genocida koji se upisao u knjigu žalosti.

Odlukom Skupštine Grada Novog Pazara od 7. jula  2015. godine, osuđen je genocid u Srebrenici, a 11. jul proglašen Danom sećanja i žalosti i toga dana se na teritoriji Novog Pazara neće održavati nikakve svečanosti, osim onih tematski vezanih za ovaj događaj. U skladu sa ovom odlukom, svi elektroniski mediji su pozvani da prilagode svoj program danu žalosti, a zastave na zgradi Gradske uprave spuštene su na pola koplja.

Skupština je osudila sve zločine počinjene 90-tih i izrazila saosećanje sa porodicama žrtava. Kako se u ovoj odluci naglašava, suštinski je upravo značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, suočavanju sa prošlošću i posvećanosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnov za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

srebrenica-genocide-memorial-stone-commemorates-at-least-8372-victims1Tabute žrtava su u nedjelju u večernjim satima iz nekadašnje fabrike akumulatora iznijeli članovi porodica ubijenih Srebreničana, učesnici ovogodišnjeg Marša mira, sugrađani, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i ljudi iz celog sveta koji su im došli odati počast. Posmrtni ostaci 127 žrtava su u krugu Memorijalnog centra dočekali jutro, a uz njih su ostali članovi porodica i preživjeli Srebreničani.
Ekskluzivno za portal ibalkan.net Tekst i fotografije- Novi Pazar Senad Senko Župljanin
bisevac

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net