Recent Posts

Čedomir Jovanović, da prekinu sa zločinačkom politikom

– Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocjenio je da je Srbija na ozbiljnoj prekretnici i da će i ubuduće glavno pitanje ostati- u kojoj mijeri će sledeća vlada biti spremna da sprovodi evropsku politiku za koju je dobila ozbiljnu podršku na prošlim izborima.

“Želim vjerovati da ćemo doživjeti vrijeme kada će biti normalno da predsjednik ili premijer Srbije budu u Srebrenici, da ne izmišljaju druga imena za genocid koji se tamo dogodio”, kazao je Jovanović.

Ulazak stranaka ekstremne desnice u parlament jeste opominjući izraz ovog trenda, ali i ubuduće će glavno pitanje ostati u kojoj mjeri će sljedeća vlada biti spremna da sprovodi evropsku politiku za koju je dobila ozbiljnu podršku na prošlim izborima. Svako glumatanje reformi Srbiju gura u zagrljaj snagama koje su je uništavale u prošlosti, i riješenost da umjesto priče o reformama dobijemo prave reforme najbolje će se vidjeti kroz odnos prema regionu i spremnost da se uklopimo u evropske sigurnosne i vanjskopolitičke okvire”, naglašava Jovanović.

maxresdefault (42)Koliko će nova vlast u Srbiji biti spremna da krene putem transformacije u jedno drugačije društvo pokazat će se u narednih nekoliko mjeseci. Srbija je dobila značajnu podršku u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom, ali bez konstruktivnije uloge prema BiH, bez favoriziranja manjeg bh. entiteta ta transformacija neće biti potpuna.

“Ako sljedeća vlada ozbiljno pristupi realizaciji Briselskog sporazuma, ako zauzme konstruktivnu ulogu u Bosni i Hercegovini, ako ozbiljno krene da se približava evropskoj sigurnosnoj i vanjskoj politici, doći će vrijeme kad će se proces pregovaranja odblokirati. U suprotnom, bez istinske želje da se promijene odnosi u regionu i da se Srbija organizuje kao zemlja slobodnih medija i pravosuđa, transformisanog državnog aparata, regulisanog položaja svih manjina, poglavlja pregovora sa Evropskom unijom bit će samo prazna ljuštura briselske birokratije i neće nas odvesti nigdje”, zaključuje Jovanović.

CbqlVguW0AE43zdJovanović je, govoreći o 11. julu, rekao da će doći u Srebrenicu, jer se danas ne smijemo sklanjati pred onima koji bi željeli opet da nas vrate mržnji i ludilu koje nas je skupo koštalo.

Želim da vjerujem da je pred nama vrijeme kada će Srbija do kraja raskrstiti sa zločinačkom politikom koja u negiranju genocida ima svoj posljednji izraz, kao i da će raskrstiti sa zločincima koji su je sprovodili. Doći ću u Srebrenicu, jer vjerujem da takve odnose možemo izgraditi, jer osjećam duboku ljudsku potrebu da budem tamo 11. jula i jer se danas ne smijemo sklanjati pred onima koji bi željeli opet da nas vrate mržnji

parada-ponosa-2015-gej-parada-foto-boban-karovic-1442742436-744941Jovanović također ističe da bez potpune iskrenosti u međusobnim odnosima u regionu, što podrazumijeva normalizaciju stanja na Kosovu, priznanja genocida u Srebrenici i još mnogo toga, zajednički regionalni projekti bit će samo usamljeni incidenti.

“Želim da vijerujem da je pred nama vreme kad će Srbija do kraja raskrstiti sa zločinačkom politikom koja u negiranju genocida ima svoj poslednji izraz, kao i da će raskrstiti sa zločincima koji su je sprovodili”, rekao je Jovanović.

“Svako pitanje koje pokušava da rasvijetli stanje u našem regionu sudari se sa istim odgovorom; da bismo imali drugačiji region, odnose zasnovane na razumijevanju i saradnji, tržište, jedinstven kulturni prostor, da bismo se pomjerili iz živog blata koje nas žive jede već dvije decenije, moramo prvo odlučiti šta hoćemo da budemo i kako to želimo da postignemo.

srebrenica_majka_i_tabuti-8372

Sve dok naša namjera da krenemo ka Evropi i ka normalizaciji stanja u regionu ne bude imala izraz u jasnim političkim odlukama, od normalizacije stanja na Kosovu do priznavanja genocida u Srebrenici, od približavanja spoljne politike EU do poštovanja zakonom propisanih sloboda, ako ne pokažemo sposobnost da razumijemo druge onako kako bismo željeli da oni razumiju nas, svaka priča o zajedničkim projektima bit će usamljeni incident, priča za dnevnike ili strane državnike koji obilaze domorodačka plemena. Ako hoćemo drugačiji i funkcionalniji svijet oko sebe, mi sami moramo biti drugačiji nego što jesmo”, smatra Jovanović.

cedomir jovanovic, beta

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net