Recent Posts

Grabar- Kitarović najava susret Hrvatske, BiH i Turske

– Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je u Varšavi s turskim predsjednikom Redžepom Tajjipom Erdoganom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, te najavila skori trilateralni susret u drugoj polovici jula u Istanbulu.
 
“Već neko vrijeme razgovaramo o jednoj trilaterali između Hrvatske, BiH i Turske, ta će se trilaterala najvjerojatnije održati u drugoj polovici jula u Istanbulu. Tamo želimo dovesti resorne ministre i određen broj gospodarstvenika. Želimo nastaviti raditi temeljem Erdoganova posjeta Hrvatskoj kada smo razgovarali o mnogim konkretnim inicijativama”, rekla je Grabar-Kitarović.
 
13589113_1228280067222947_1656989307_oHrvatska predsjednica je spomenula i sigurnosno stanje i općenito reforme u BiH, kazavši kako joj je u posebnom interesu zaštita hrvatskog naroda ili  najmanje brojnog naroda u BiH, kao konstitutivnog i jednakopravnog.
 
Kolinda Grabar Kitarović je istakla da EU i NATO treba da ostave otvorena vrata za države jugoistočne Evrope, kako bi se suprotstavile uticaju Rusije u regionu.
 
Proteklih nekoliko godina videli smo nekoliko aspekata uticaja Rusije – aktivno ekonomsko i finansijsko prisustvo kao i pokušaje da se utiče na naše obaveštajne službe, rekla je Kitarović, prenose mediji u regionu.
 
1FC1E8F2-B0D8-42B1-8680-E922734E8D92_w987_r1_sPrema njenom mišljenju, najbolji odgovor bi bio ne samo da se drže otvorena vrata, već i da se prave konkretni koraci na putu zemalja jugoistočne Evrope prema EU i posebno NATO.
 
Kitarović je naglasila da Rusija aktivno sarađuje sa nekoliko država regiona, a izdvojila je Srbiju, sa kojom, kako je naglasila, čak izvodi zajedničke vojne vežbe, kao što je „Slovensko bratstvo“, planirano za oktobar.
 
To nas posebno brine, kazala je predsednica Hrvatske.
 
KIOOOPremijer Crne Gore Milo Đukanović je želju zemlje da uđe u NATO nazvao prirodnim izborom.
 
Članstvo u NATO je prirodan korak za savremenu Crnu Goru. To je civilizacijski izbor, rekao je Đukanović, izrazivši nadu da proces pridruživanja Crne Gore neće dugo trajati.
 
Očekujemo da će proces ratifikacije protokola o stupanju Crne Gore uspešno proći u zemljama NATO u razumnom roku, kazao je Đukanović.
b_160427040
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net