Recent Posts

Izvoz čokolade iz Turske premašio milijardu dolara

03 (2)ISTANBUL– Svjetski mediji s objavili da je izvoz proizvoda od čokolade iz Turske tokom posljednje decenije je znatno povećan, a u posljednjih pet godina on je premašio milijardu dolara.

Prema podacima Turskog zavoda za statistiku, Turska je od 2011. godine na ovamo, izvezla proizvode od čokolade u vrijednosti od milijardu i 39 miliona dolara.

Izvoz čokolade u 2011. godini iznosio je nešto više od 160 miliona dolara i konstantno se povećavao, da bi u 2014. godini iznosio 270 miliona. U 2015. godini zabilježen je blaži pad u u izvozu na 223 miliona, no ukupan izvoz za posljednjih pet godina ipak je premašio milijardu dolara.

1049504Najveći uvoznik turskih čokoladnih proizvoda je Irak, a prate ga Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libija i Egipat.

Kada je u pitanju uvoz čokoladnih proizvoda u Tursku, ova zemlja je iz Njemačke uvezla čokoladu u vrijednosti od 14 miliona dolara, a pored Njemačke, uvozi također iz Belgije, Italije i Francuske.

Iste nedelje je obelježen Svjetski dan čokolade 7. jula, no kako se vode broje rasprave oko njenih zdravstvenih i kalorijskih vrijednosti, tako i sam datum obilježavanja njenog dana nije usaglašen. Neki kažu da je u septembru, drugi cijeli februar proglašavaju mjesecom čokolade, ali ipak većina današnji dan smatra pravim danom čokolade.

Čokolada je poslastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera.

0707-12Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2.600 godina kuhali čokoladnu smjesu. Visoko razvijena civilizacija Maja u aprilu je priređivala slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha, tokom kojega bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. U Meksiku su potvrđena slična slavlja.

Sa svojih putovanja po Južnoj Americi Kristofor Kolumbo donio je na španski dvor i sjeme kakaovca, ali nije pobudilo nikakvo zanimanje. Tek će španski konkvistador Hernán Cortés kada krene u osvajanje Južne Amerike i uništavanje tamošnjih civilizacija probati Xocolatl, toplu kakaovu tekućinu koju mu je ponudio astečki vladar Montezuma u golemim zlatnim peharima.

3aff0864-c993-4982-a2d6-a9b2656b967dAsteci su čokoladni napitak pili zagrijan i bez trunke slatkoće, ali su dodavali začine poput vanilije i čilija, a tek će Evropljani od čokolade napraviti slatkiš. Španski redovnici su prvi u Evropi pripravljali čokoladu, još uvijek tekuću, počeli su dodavati šećer i cimet, ali tajnu nisu mogli dugo skrivati.

Čokolada kakvu poznajemo danas je novijeg datuma i to zahvaljujući  Conradu J. van Houtenu, koji je 1828. g. patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah. Englezi (Joseph Fry) su 1847. g. otkrili kako taj prah miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem te je takva nova čokolada postala ubrzo omiljena i bila je to prva čokolada za jelo. Švicarac Daniel Peter je eksperimentirao s mlijekom kao sastojkom u čokoladi i uspio je proizvesti prvu mliječnu čokoladu 1875. g.

Dalje su Švicarci usavršavali proizvodnju čokolade i godine 1879. Rudolf Lindt (Lindt je danas jedna od najpoznatijih tvornica čokolade) napravio je čokoladu koja se topila u ustima (poznata i po nazivu “chocolat fondant”).

Neke od zabluda o čokoladi su da uzrokuje karijes i akne, da deblja, povećava razinu kolesterola, te da izaziva ovisnost.

1049505

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net