Recent Posts

Izetbegović i Erdogan u četiri oka na NATO samitu u Varšavi

03 (2)VARŠAVA– – Predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom samita NATO-a u Varšavi sastao se s predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Izetbegović i Erdogan su se sastali u petak na dvodnevnom samitu NATO-a u Varšavi. Sastanak je trajao 50 minuta i bio je zatvoren za medije.

Podsjetimo, u Varšavi je u petak počeo Samit šefova država i vlada zemalja NATO-a. Na Samitu učestvuju lideri 28 zemalja članica NATO pakta, kao i čelni ljudi Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Svjetske banke, zemalja partnera Sjevernoatlantskog saveza.

nato-595x340Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak prije polaska u Varšavu na samit NATO-a izjavio novinarima kako NATO mora biti dosta aktivniji u narednom periodu zbog, kako je kazao, nagomilanih sigurnosnih prijetnji.

“Sama priroda termina sigurnosne prijetnje doživljava vrlo ozbiljnu promjenu. Zato i NATO u ovom procesu mora biti aktivniji i treba se adaptirati u suočavanju s novim prijetnjama. Očekujemo da NATO poduzme još veće napore u kontekstu događaja koji negativno utječu na sigurnost Turske”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako su teroristički napadi u Istanbulu, Bagdadu i Medini pokazali da je terorizam globalni problem.

3-bh-izaslanstvo-NATO-7.8.2016“Ova dešavanja nisu samo lokalni problem koji pogađa samo nekoliko zemalja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Naprotiv, to je problem koji zasigurno ima globalnu dimenziju i koji utječe na sve zemlje i sve regije”, rekao je Erdogan.

Također se dotakao i sirijske krize, napomenuvši kako se ne smije dozvoliti da nestane zemlja s tako bogatom historijom.

“Imamo Siriju koja ide prema opasnosti kada bi mogla biti zbrisana sa svjetske pozornice. Nemoguće je zatvoriti oči dok se jedna zemlja s tako bogatom historijom dugom stoljećima suočava s opasnošću da bude izbrisana”, kazao je Erdogan.

Na kraju je istakao kako Turska želi da BiH i Makedonija što prije zauzmu mjesto u NATO-u.

“Turska snažno podržava cilj integrisanja Gruzije u evroatlantske strukture. Osim toga, želimo da i Bosna i Hercegovina i Makedonija, naše prijeteljske zemlje, u kratkom vremenskom periodu završe proces pridruživanja te zauzmu mjesto u NATO-u koje i zaslužuju”, naglasio je Erdogan.

erdogan_izetbegovic_varsava_nato_aa3 (1)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net